Normal

Pakistan blokkerer NATO-forsyninger til Afghanistan

Pakistan nekter NATO å sende forsyninger til Afghanistan via Khyberpasset etter et NATO-angrep der tre pakistanske soldater skal ha blitt drept, opplyser pakistanske tjenestemenn.

En pakistansk grensesoldat holder vakt

En pakistansk grensesoldat holder vakt ved en NATO-lastebil med olje på vei til Afghanistan.

Foto: Shah Khalid / Ap

En lastebil med nødhjelp på vei gjennom Khyberpasset i 2001

En lastebil med nødhjelp på vei gjennom Khyberpasset i 2001.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

– Grunnet sikkerhetsårsaker har vi midlertidig stanset NATOs lastebiler med forsyninger, opplyser en anonym tjenestemann i Pakistans grensestyrke i Peshawar.

Ifølge nyhetsbyrået AFP blir opplysningen om at grensen er stengt, bekreftet av to grensevakter og en amerikansk diplomat ved Torkham-overgangen i Khyberpasset.

Viktig forsyningsåre

Khyberpasset er NATOs viktigste forsyningsåre mellom Pakistan og Afghanistan. Grensen ble stengt torsdag, kun få timer etter at tre pakistanske regjeringssoldater ble drept i det Pakistan hevder var et angrep utført av NATO-helikoptre.

– Det var et uprovosert angrep som fant sted tidlig torsdag morgen. NATO-helikoptre tok seg inn i vårt luftrom og angrep en halvmilitær veisperring. Tre soldater ble drept og tre andre ble såret, opplyste en pakistansk sikkerhetskilde.

Angrepet mot veisperringen varte i cirka 25 minutter, og helikoptrene skal ha vært rundt fem kilometer inne i pakistansk luftrom, ifølge kilden.

Det er foreløpig ikke kjent om de pakistanske soldatene skjøt tilbake mot helikoptrene.

Pakistanske protester

Mandag protesterte pakistanske myndigheter etter hendelsene i helgen, da NATO-helikoptre minst to ganger angrep mål på pakistansk side av grensen. Også mandag angrep NATO mål inne i Pakistan.

I en uttalelse fra den NATO-ledede ISAF-styrken heter det at torsdagens hendelser er under etterforskning, men at ingen NATO-soldater har tatt seg inn i Pakistan.

– Tidlig i morges oppdaget koalisjonsstyrken det de trodde var opprørere som forsøkte å angripe en koalisjonsbase i grenseområdet Dand Patan-distriktet i Paktiya-provinsen, står det i uttalelsen.

NATO: – Det var selvforsvar

NATO sier deres helikoptre fløy inn i pakistansk luftrom i selvforsvar.
Soldatene drepte «flere væpnede individer» fordi de trodde de ble angrepet fra bakken, ifølge NATO.

Angrepet skjedde samme dag som sjefen for den amerikanske etterretningstjenesten Leon Panetta besøkte Pakistan.

Han lovet at USA vil undersøke hendelsen, ifølge en pressemelding fra statsministerens kontor i Pakistan. Han lovet også at Pakistans suverenitet vil bli respektert.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt