NRK Meny
Normal

Pakistan - i krise siden mars

I dag erklærte Pervez Musharraf unntakstilstand i Pakistan. Siden mars har det stormet rundt presidenten.

Pervez Musharraf
Foto: STR/PAKISTAN / SCANPIX

Her er en oversikt over viktige hendelser i Pakistan det siste året:

9. mars - Musharraf ekskluderer høyesterettsdommer Iftikhar Chaudry med beskyldninger om embetsmisbruk. Advokater gjør opprør og demonstrerer til landets øverste dommer. Musharrafs popularitet synker som en sten mens den pro-demokratiske bevegelsen vokser.

10. juli - Etter en ukelang beleiring av Den røde moské i Islamabad, beordrer Musharraf soldatene om å storme moskeen for å knuse den Taliban-liknende bevegelsen som holder til der. Minst 105 personer blir drept. En bølge av geriljaangrep og selvmordsbomber følger i tiden etterpå.

20. juli - Høyesterett gjeninsetter høyesterettsdommer Chaudry, og setter dermed Musharrafs autoritet på prøve.

27. juli - Musharraf møter tidligere statsminister Benazir Bhutto i Abu Dhabi for å stake ut en retning for et demokratisk og sivilt styrt Pakistan. Bhutto setter som betingelse at Musharraf trekker seg som leder for militæret, og samtalene fører ikke videre frem.

10. september - Nawaz Sharif, statsministeren Musharraf avsatte åtte år tidligere og sendte i eksil, blir arrestert ved flyplassen i Islamabad. Høyesterett hadde forberedt Sharifs retur, og får levert begjæringer om at regjeringen viser ringeakt for domstolen ved å sette Sharif på et fly til Saudi-Arabia, der han fremdeles holder til.

2. oktober - Musharraf utpeker en etterfølger som landets øverste militære sjef - det mest håndgripelige beviset på at han akter å følge lovnaden om å fratre, som han ha i desember 2003. Regjeringen annonserer at de ikke vil forfølge korrupsjonsanklagene mot Bhutto, og baner vei for at hun kan komme tilbake til Pakistan.

19. oktober - Rundt 139 mennesker mister livet under et selvmordsbombeforsøk mot Bhutto midt i en prosesjon i Karachi, der det feires at hun er tilbake etter åtte år i selvpålagt eksil. Angrepet er et av de dødeligste noen sinne i Pakistan.

2. november - Høyesterett samles for å diskutere om Musharraf var berettiget til å bli gjenvalgt i nasjonalforsamlingen den 6. oktober, mens han fremdeles var landets øverste militære sjef. Hans nåværende termin går ut 15. november. Det kommer også rapporter om at 800 mennesker er drept, over halvparten av dem av selvmordsbombere, siden Den røde moské ble stormet i juli.

3. november - Musharraf erklærer unntakstilstand i Pakistan. Les mer: Unntakstilstand i Pakistan

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt