Pågrepet for drapsforsøk mot dansk islamkritiker

Ytringsfrihetsforkjemperen Lars Hedegaard vil ha svar på om årsaken til angrepet var hans kritikk av islam.

Lars Hedegaard

Den tidligere formannen for det danske Trykkefrihedsselskabet og islamkritiker Lars Hedegaard er glad for at politiet har pågrepet en antatt gjerningsmann etter drapsforsøket på ham.

Foto: Henning Bagger / NTB scanpix

Hedegaard ble i februar i fjor utsatt for et mordforsøk ved sitt hjem i Frederiksberg i København. Gjerningsmannen utga seg for å være postbud og sa at han skulle levere en pakke.

Hedegaard gikk ut av leiligheten og ned til inngangsdøren for å motta pakken. Gjerningsmannen skjøt da mot ham, og skuddet gikk like forbi ham ifølge Hedegaard. Etter et håndgemeng mellom de to, hvor attentatmannen også forsøkte å lade pistolen igjen, endte det med at gjerningsmannen flyktet til fots.

– Jeg vil ikke si så mye, fordi jeg ikke vil ødelegge politiets etterforskning, men jeg er oppgitt over at man skal utsettes for noe slikt i sitt eget hjemland. Jeg er sint fordi det har skjedd, og er rystet over at et pistolskudd har gått rett over hodet på meg, sa Hedegaard til DR etter attentatet.

DENMARK/ Dansk politi utenfor Lars Hedegaard sitt hjem i Frederiksberg, København

Dansk politi utenfor Lars Hedegaard sitt hjem i Frederiksberg, København etter attentatet.

Foto: SCANPIX DENMARK / Reuters

– En avskyelig handling

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt kalte drapsforsøket «en avskyelig handling».

– Et angrep på Lars Hedegaard er en avskyelig handling som jeg fordømmer på det sterkeste. Og det gjør det enda verre dersom handlingen er et forsøk på å forhindre Lars Hedegaard i å bruke sin ytringsfrihet, sa Thorning-Schmidt i en uttalelse etter attentatet.

Formannen for Trykkefrihedsselskabet, Katrine Winkel Holm, er lettet over at en antatt gjerningsmann bak attentatet mot Lars Hedegaard er anholdt.

– Det var et attentat mot retten til å si hva man vil. Et lite slag i en stor krig er nå vunnet, sier hun til DR.dk i dag.

Pågrepet i Tyrkia

Dansk politi opplyser søndag at den antatte gjerningsmannen bak angrepet mot Hedegaard ble pågrepet i Tyrkia fredag. Mannen er 26 år og er dansk statsborger, med opprinnelse fra Midtøsten. Det ble samtidig gjennomført ransakinger på ni adresser i København-området og to i utlandet.

Politiet sier i en pressekonferanse søndag formiddag at den antatte gjerningsmannen sitter fengslet i Tyrika og at de håper å avhøre ham snart. De forteller at de tror han forlot Danmark alt gjerningsdagen og at han har falskt pass. Mannen har oppholdt seg en lengre periode i Tyrkia og ble anholdt der. Politiet vil ikke svare på om mannen har deltatt i krigen i Syria, men de sier han muligens har vært der.

Flere personer som har forbindelser til den antatte gjerningsmannen er også avhørt, ifølge politiet.

Lars Hedegaard sier til Danmarks radio at han er glad for at en antatt gjerningsmann er blitt anholdt for drapsforsøket mot ham.

– For det første vil jeg gjerne vite hvem personen er, og for det andre vil jeg gjerne høre hva hans motiv kan ha vært for å ha gjort dette, sier Lars Hedegaard til DR Nyheder.

– Sagt slemme ting om profeten

Lars Hedegaard sier at han aldri hadde møtt attentatmannen før han stod i Hedegaards dør med en pistol. Han mener derfor ikke at det kan være en personlig årsak til drapsforsøket.

– Min teori er at han gjorde det fordi jeg har sagt noen slemme ting om profeten. Det vil jeg gjerne ha bekreftet eller avkreftet, sier han.

Han sier han også gjerne vil vite om den arresterte selv planla angrepet.

– Jeg vil gjerne høre hvilket miljø han kommer fra, hva bakgrunnen hans er og hvilken omgangskrets han har. Har han selv tatt initiativ til angrepet, eller er det noen som har sendt ham til byen for å drepe meg, sier han.

Hedegaard er historiker, journalist og forfatter og har tidligere reist rundt med Lars Vilks som tegnet karikaturen av profeten Muhammed. Han har i en årrekke markert seg i debatten om ytringsfrihet, og han er blant annet kjent for å ha islamkritiske synspunkter. Han har vært formann for Trykkefrihedsselskabet siden 2004, men sluttet som formann tidligere i år.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt