Ultraortodokse protester mot jødiske kvinners bønn

Ultraortodokse jødiske menn prøvde å stanse jødiske kvinner som ba ved Klagemuren i Jerusalem fredag. En israelsk domstol har gitt kvinnene rett til å gjøre det, men bønnene deres provoserer.

Ultraortodoks protest

En mann som pågripes geiper i protest.

Foto: GALI TIBBON / Afp

Anat Hoffman

Kvinnene fra «Women of the Wall» har kjempet for det de mener er rett i mange år. Her er holder lederen Anat Hoffmann Toraen på et bilde fra juli 2010

Foto: Tara Todras-Whitehill / Ap

Tidlig på morgenen kom de rundt 400 kvinnen fra «Women of the Wall» kledd med bønnesjal. De leste høyt fra Torahen og gjorde handlinger som vanligvis blir utført av menn under bønnen.

Rettens støtte til bønn

For noen uker siden ga en israelsk rett dem medhold i at de har lov til å gjøre dette. Tidligere kunne lovbruddet bety flere års fengsel. Den nye rettavgjørelsen betydde også at kvinner som tidligere var blitt arrestert for brudd på lokale skikker, skulle settes fri, skriver The Jerusalem Post.

Kvinnene i organisasjonen har siden 1988 kjempet for å få utøve religiøse ritualer foran vestveggen som står igjen etter kong Herodes tempel som ble ødelagt i år 70. Men kvinnene krever likestilling og gjør som mennene:

De har bønnesjal over skuldrene, går med kalott på hodet, og lederen for «Women of the Wall», Anat Hoffmann, bærer en Tora-rull, det vil si en sammenrullet Mosebok. De bærer også tefillin, to små lærbokser som festes med remmer til pannen og til venstre arm.

Den første dagen i hver jødisk måned har de i flere år møtt til bønn.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Ultraortodokse jøder protesterer mot at kvinner bærer Toraen og bønnesjal når de ber ved klagemuren.

Se video: Sammenstøt ved Klagemuren

Spyttet og kastet søppel

De ultraortodokse mener dette er brudd på skikkene ved det hellige stedet og har protestert kraftig.

Tidligere har altså de beende kvinnene blitt arrestert, men fredag var det de 400 fremmøtte sin tur til å få politiets beskyttelse.

– Dette er et historisk øyeblikk. Dette er rettferdighet. Politiet gjorde en strålende jobb slik at kvinnen kunne få be fritt, sa Shira Pruce, en talskvinne for organisasjonen.

I følge politiet måtte de holde rundt ett tusen ultraortodokse menn unna kvinnene. Reportere på stedet forteller at mennene spyttet og ropte skjellsord mot kvinnene. Noen kastet søppeposer, vannflasker, egg og plaststoler på dem, mens andre blåste i fløyter for å forstyrre.

Tre ultraortodokse menn ble arrestert, to politimenn ble skadd i sammenstøtene.

Rabbi Shmuel Rabinovitz, som har ansvaret for denne delen av Klagemuren sier dagens hendelser brakte vonde bilder. Han oppfordrer begge parter til å ikke krangle om området .

Women of the Wall

I følge ortodokse jøder er det bare menn som skal bære bønnesjal og bønneremmer.

Foto: GALI TIBBON / Afp

Før fredagens bønn hadde flere ultraortodokse rabbinere bedt menighetens medlemmer om å møte opp ved vestveggen, slik at det ikke skulle bli plass til kvinnene som ville be. Dermed ble de tvunget til å gjennomføre sine ritualer litt unna Klagemuren.

Vil finne et annet bønnested

Miri Regev, som leder nasjonalforsamlingens komité for hellige steder, sier hun syns det var tungt å se kvinner i bønnesjal.

– Det er et hellig sted. For meg, som kvinne, en tradisjonell kvinne, var dette vondt å se. På den annen side forstår jeg at det er borgere i landet som vil be på steder som er hellige for dem. Staten må våkne og det fort. Den må finne et sted der både kvinner og menn kan be sammen, sier Regev.

«Women of the Wall» mener Klagemuren må være et sted for alle jøder og tillate lik religiøs praksis både for kvinner og menn.SISTE NYTT

Siste nytt