NRK Meny
Normal

Padang ligger i risikosonen

Geologer sier det er et spørsmål om tid før byen Padang på Vest-Sumatra ligger i ruiner som følge av et jordskjelv.

Jordskjelv i Padang 16. august 2009

Padang på Sumatra ligger i risikosonen for kraftige jordskjelv. Dette bildet er tatt etter et jordskjelv på 6,9 på Richters skala i august i år.

Foto: JULIAN SIKUMBANG / AFP

Padang med sine 900.000 innbyggere ligger i ett av verdens verste jordskjelvområdet.

Området kalles «Stillehavets flammering» og det var også her jordskjelvet som utløste tsunamien i jula 2004 oppstod.

Geologer har advart om at byen før eller senere kan ødelegges av et massivt jordskjelv.

– Padang ligger helt forrerst i et område som har stort potensial for et jordskjelv på 8,9 på Richters skala, sa den indonesiske geologen Danny Hilman Natawidjaja i februar i år.

– Hele byen kan drukne i en tsunami utløst av et slikt jordskjelv, advarte Natawidjaja den gang.

SMS-varsling

Det er foreløpig uklart hvor stor skade dagens jordskjelv, som målte mellom 7,6 og 7,9 på Richters skala, har påført den vest-sumatriske byen.

– Hundrevis av hus er ødelagt langs veien. Det er noen branner, broer har brutt sammen og det er en ekstrem panikk her, opplyser et øyenvitne i byen til Reuters.

Befolkningen i Indonesia er godt vant til å leve med jordskjelvtrusselen hengende over seg. De mest utsatte områdene av landet gjennomfører jevnlig øvelser og det nasjonale katastrofesenteret har en ordning hvor de varsler folk via tekstmelding ved jordskjelv.

Men flere eksperter mener Indonesia må gjøre mer for å sikre seg mot katastrofer.

– Dårlige fluktmuligheter

– Padang må investere i bedre infrastruktur. Det være seg flere veier og andre fluktruter, sier Hugh Goyder i FNs byrå for katastrofebegrensing.

– Veiene går parallelt med kysten, noe som betyr at det i enkelte området er vanskelig å komme seg unna, forteller Goyder og viser til at den eneste fluktmuligheten i en del av byen er over en smal bro.

Sumatra har noen av Indonesias største forekomster av olje, samt landets eldste gassanlegg, men det er foreløpig ikke kommet meldinger om skader på disse anleggene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt