På tråden til Putin

MOSKVA (NRK): «Hva spiser du til frokost?» og «Kan du annektere Alaska?» Spørsmålene er mange, når Russlands president svarer på spørsmål fra folket i sitt årlige direktesendte TV- og radioshow.

Vladimir Putin i tv-studio for å svare på spørsmål fra publikum

SVARER DIREKTE: Putin svarer på spørsmål fra folket hvert eneste år i et direktesendt radio- og tv-program.

Foto: Mikhail Klimentyev / AFP

Showet kalles for «Direkte linje med Vladimir Putin» og arrangeres i dag for 16. gang.

Helt siden 27. mai, har russere over hele landet, kunnet sende inn sine spørsmål til presidenten, via app, telefon, tekstmelding og sosiale medier, og de kan også melde inn spørsmål underveis i sendingen.

I år har det så langt kommet inn 1,8 millioner spørsmål, og Putin svarer vanligvis på mellom 70 og 80 av dem.

Showet sendes på fire statlige tv-kanaler og tre statlige radiostasjoner. Det er pressesekretariatet i Kreml som holder i det hele.

Lang tradisjon

TV-sendingen har blitt en vel etablert tradisjon gjennom Putins presidentskap. Han kom til makten nyttårsaften 1999, og begynte med sendinger allerede i 2001.

Vladimir Putin

MANGE SPØRSMÅL: Over 1,8 millioner spørsmål har kommet inn til presidenten i år.

Foto: Pavel Golovkin / AP

Rundt tre millioner seere følger vanligvis sendingen, som pleier å vare i tre-fire timer. I 2013 satte showet rekord. Da varte det i fire timer og 47 minutter.

Snowden på tråden

I teorien kan hvem som helst stille spørsmål. Under sendingen i 2014, vakte det oppsikt da den amerikanske varsleren Edward Snowden var på tråden og stilte spørsmål om Russland masseovervåker befolkningen slik USA gjør.

Putin svar til det, var at russiske myndigheter verken har lov eller kapasitet til å overvåke slik Snowden hevder at USA har gjort.

Hummer og kanari

De siste fem årene er det spørsmål om offentlige tjenester som har vært mest populært. Mange er også opptatt av arbeidsmarkedet, helsetjenester og korrupsjon.

Mer kuriøse spørsmål kommer også, som hva presidenten spiser til frokost, hvor mange timer han sover om natta og hva som er oppskriften på å bli president.

I 2014 spurte seks år gamle Albina følgende: «Tror du Obama ville ha reddet deg Putin, hvis du hadde drukna?»

Putin ankommer tv-studio

TV-GJEST: Putin på vei inn i TV-studio for å svare på spørsmål fra folket.

Foto: Alexey Druzhinin / AFP

Putins svar til det, var at han var sikker på at Obama var en modig og snill person, som ville ha reddet ham.

En pensjonist spurte samme år om Russland hadde planer om å annektere Alaska, og Putin svarte da med å spørre om hvorfor de i all verden skulle annektere et så kaldt sted, når det er så mange kalde steder i Russland allerede.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt