NRK Meny
Normal

På ferie fra rakettene

Innbyggerne i den israelske byen Sderot får gratis ferie fra rakettene på Gazastripen. En russisk-israelsk milliardær spanderer.

En israelsk jente på vei til ferie fra rakettangrepene.
Foto: LIMOR EDREY / AFP

Feriemålet er Eilat ved Rødehavet, og de første tusen krigstrette er allerede på plass i solen.

Milliardæren Arkadij Gajdamak spanderer en ukes ferie for å vise sin solidaritet med byen.

– Innbyggerne i Sderot er i konstant fare for å bli beskutt med Qassam-raketter, og dersom jeg kan bidra til å gjøre livet lettere for dem, så vil jeg gjøre det, sier mangemilliardæren.

Hjemmelagde raketter

De palestinske rakettene er ofte hjemmelaget, og krever bare sjelden menneskeliv. Men i denne uken mistet en 57 år gammel kvinne livet, og en annen ble såret, da en rakett traff Sderot.

Angrepene er uansett en stor belastning for de rundt 20 000 innbyggerne i byen.

- Organisert masseflukt

Israels forsvarsminister Amir Peretz, som selv har et hus i Sderot, raser over Gajdamaks tiltak, og anklager mangemilliardæren for å organisere masseflukt fra byen.

– Den israelske stat kan ikke godta at dette fortsetter. Sderots innbyggere framstår som flyktninger, sa Peretz i et intervju med den israelske hærens radiostasjon torsdag.

 

Ferieturen er populær
Foto: ODED BALILTY / AP

De lokale myndighetene i Sderot har også sluttet seg til kritikken, men Gajdamak er nøye med å understreke at det verken ligger politiske motiver eller indirekte kritikk av myndighetene bak initiativet.

På ferieleir

- Jeg har ingen politiske ambisjoner og ingen forbindelse med myndighetene, sier mangemilliardæren. Han synes den krigstrette befolkningen trenger et opphold på ferieleir, i trygg avstand fra rakettregnet.

Også da det falt Hizbollah-raketter over det nordlige Israel tidligere i år, kom Arkadij Gajdamak sivilbefolkningen til unnsetning. Mangemilliardæren fraktet da hundrevis av israelere sørover, og installerte dem i en ferieleir sør for Tel Aviv.

(NRK/NTB)

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt