På desperat jakt etter døtrene sine

CILVEGÓZÜ (NRK.no) – Jeg er en såret far som føler meg helt alene. Jeg kommer til å lete helt til jeg finner dem. Det sier faren til de to norske jentene som har reist for å bidra til jihad i Syria.

Den fortvilte faren følger døtrenes reiserute til Syria. Nå er han i ved grenseovergangen Cilvegózü for å finne sine tenåringsdøtre som har reist til Syria.

Se video: – Jeg kommer til å lete helt til jeg finner dem

NRK treffer faren på grensepasseringen Cilvegózü i det sørlig Tyrkia, på grensen mot Syria. Det er en av de travleste grenseovergangene mellom de to landene, på syrisk side heter den Bab al-Hawa.

Hit kommer faren hver dag for å se etter de to døtrene sine som reiste fra Norge i slutten av forrige uke. I en e- post til faren fortalte døtrene at de var på vei til Syria, for å bidra i kampen der.

– De skrev at de dro til Syria for å være med på jihad der. Da meldte jeg fra til norsk politi med en gang, sa faren da.

Mannen kommer fra Somalia, men har bodd i Norge de siste 12 årene. Han har vært i Tyrkia noen dager nå, men har ikke hatt kontakt med jentene sine på 16 og 19 år på et par dager.

Blir der til han finner dem

– Den eldste datteren min er blitt svært religiøs. Hun har blitt mer religiøs i det siste, men jeg vil ikke si at hun er radikalisert. Jeg håper at de er her i Tyrkia og at jeg får treffe dem og overtalt dem til å bli med hjem.

Jentene har sagt til faren at de dro til området fordi de vil hjelpe til i en flyktningleir, de vil gjøre humanitært arbeid. Faren forteller NRK at han får hjelp, både av norske myndigheter, politi og venner.

– Alle hjelper til nå, jeg håper at norske medier også hjelper meg.

Den fortvilte faren sier at han kommer til å bli der helt til han finner jentene. Han vet ikke hva som vil skje med dem hvis klarer å komme seg inn i Syria.

– Det er bare magefølelsen min som gjør at jeg fortsatt tror de er her, men jeg har grunn til å tro at de ikke har kommet seg over grensen og inn i Syria, jeg håper dette skal gå bra.

De to søstrene er nå etterlyst gjennom Interpol, og både Utenriksdepartementet og lokalt tyrkisk politi bistår i etterforskninge. Samtidig samarbeider politiet tett med familien for å få lokalisert jentene.

Snakker med venner og familie

– Vi har ikke hatt noen informasjon om jentene siden fredag og frykter at de kan ha tatt seg inn i Syria, sier kriminalsjef Nina Karstensen Bjørlo i Asker og Bærum politidistrikt til NRK.no.

Politiet samarbeider med Interpol, tyrkisk politi og ambassaden i Tyrkia i arbeidet med å finne de to.

– Vi jobber med å samle inn mest mulig informasjon og snakker med både venner og familie, vi prøver å innhente all den informasjon vi kan finne, sier hun.

Kriminalsjefen mener dette er en helt spesiell sak.

– At to unge jenter velger å reise ut slik til et krigsområde, er spesielt. Vi håper å finne dem og at vi ialle fall skal få hjem 16-åringen, så all informasjon er viktig, sier Bjørlo.

Grenseovergangen Bab al-Hawa mellom Syria og Tyrkia

Hit til grenseovergangen kommer faren hver dag nå.

Foto: LOUBNA MRIE / Reuters


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt