NRK Meny
Normal

Viser frem spektakulært delfinshow - folket mangler rent drikkevann

PYONGYANG (NRK): Delfinparken Rungna er ett av Kim Jong Uns nye prestisjeprosjekter i sentrum av Pyongyang. Bare noen mil unna jobber Røde Kors med å sikre befolkningen rent drikkevann og bekjempe kolera.

Selv om innbyggere i Nord-Korea mangler rent drikkevann har myndighetene bygget opp en stor hall der journalister ble tatt med for å se et stort delfinshow

Mens folk i Nord-Korea mangler rent drikkevann er denne delfinparken Kim Jong uns nye prestisjeprosjekt.

– Hei alle sammen, sier den yngre, vakre vertinnen til over 1000 publikummerne som har fått plass i den svært moderne salen.

– Tusenvis av soldater og vanlige innbyggere har dannet et bånd av stål under den kjærlige ledelse av kommandør Kim Jong Un! I denne seiersånd har vi skapt et kreativt show for å feire 70-årsdagen for grunnleggelsen av Partiet, fortsetter hun før fire delfiner synkront hopper opp av bassenget og ruller rundt i luften til stor applaus fra publikum.

For oss utenlandske journalister er denne blandingen av underholdning og propaganda bare ett av mange øyeblikk turen hvor vi må klype oss hardt i armen.

Bak det store bassenganlegget henger flere videoskjermer, som veksler mellom å vise nærbilder av delfinenes ferdigheter og propaganda for det Nordkoreanske arbeiderpartiet WPK.

Personlig prestisjeprosjekt

Vi får opplyst at vannparken Rungna ble bygget av den Nordkoreanske hær, under kyndig oppsyn av landets kjære leder. Anlegget stod ferdig i 2012, og Kim Jong Un ga hele seks ganger såkalt feltveiledning gjennom besøk til byggeplassen.

Parken er en viktig brikke i Nord-Koreas nasjonale fortelling både til omverden og til sitt eget folk: de vil vise at Nord-Korea er et moderne, sosialistisk paradis der innbyggerne ikke mangler noe – og at landet ikke står tilbake for fremskritt og utvikling, spesielt i Sør-Korea men også ellers i verden.

I et land som jevnlig truer med at de har atomvåpen nok til å gjøre USA om til en «brennende haug av aske», kunne vi se en ung jente kledd i et havfruekostyme svømme rundt i delfinbassenget til tonene fra Disney-filmen «Den lille Havfrue».

Korrespondent Peter Svaar besøkte Nord-Korea i forbindelse med feiringen av jubileet til kommunistpartiet.

Vannmangel

En egen 100 kilometer lang vannforsyning er strukket for å bringe sjøvann til delfinanlegget, i et land der vannmangel fortsatt er et stort problem.

Senest i sommer fikk risbønder i store områder av landet ødelagt avlingene sine av tørke.

Delfinene ble under showet jevnlig fôret med fisk, et uoppnåelig luksusgode for andre enn dem med penger og gode kontakter i Pyongyangs relative velstandsboble.

Ikke lenger unna enn i Sinyang, 15 mil fra sentrum, jobber Røde Kors akkurat nå for å sikre 10.000 innbyggere rent drikkevann. Prosjekter er ment å bekjempe høy dødelighet fra kolera i området.

Hemmelige billettpriser

Ingen vil fortelle oss hvor mye billettene til delfinshowet koster, annet enn at de koster «passe mye».

– Billettene er ikke billige, men ikke dyre. Akkurat passe, sier NRKs påpasser fra Nord-Koreas utenriksdepartement som aldri er mer enn noen få skritt unna oss under hele oppholdet.

Kø utenfor delfinshow i Pyongyang

Det var omtrent 1000 publikummere som var tilstede på delfinshowet.

Foto: Peter Svaar / NRK

Og hvem er publikum i salen?

Mange slags folk. Mange leger, mener vår påpasser, og tilbyr oss å finne en og intervjue.

Ganske snart har «vår» guide huket tak i en dame i grønn jakke, som vi ikke får navnet på:

– På dagen for grunnleggelsen av Partiet har vi kommet hit til delfinparken for å ha det hyggelig. Selv på fridagen vår føler vi den kjærlige omtanke vår kjære leder og general har for oss, sier kvinnen, før hun nikker kort og forsvinner igjen i folkemassen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt