Hopp til innhold

Oxford fratar Suu Kyi hederstittel

Aung San Suu Kyi får ikke lenger være æresborger av Oxford etter håndteringen av Rohingya-krisen.

BRITAIN-MYANMAR/SUUKYI Myanmar pro-democracy leader Aung San Suu Kyi processes towards the Sheldonian theatre to receive her honorary degree at Oxford University, in Oxford

Aung San Suu Kyi har sterke bånd til Oxford hvor hun studerte og senere bodde med sin familie. Hun ble hedret av byen i 1997, men det mener byrådet i byen ikke lenger er passende. Her er Suu kyi i Oxford i 2012 da hun mottok en æresdoktorgrad av universitetet i byen.

Foto: ANDREW WINNING / Reuters

Selv om det ikke er mulig å frata Aung San Suu Kyi Nobels fredspris, slik lederen i Nobelkomiteen, Berit Reiss-Andersen, fortalte til NRK i går, så er det andre som har mulighet til å frata

Aung San Suu Kyi ble gjort til æresborger av den britiske byen Oxford i 1997 da hun ble hedret med den såkalte «freedom of the city».

– Ikke lenger passende

Men nå har byrådet i byen enstemmig besluttet å frata den myanmarske lederen hederstittelen som følge av hennes håndtering av rohingya-katastrofen i Myanmar, skriver The Independent.

FN mener det foregår etnisk rensing av landets muslimske minoritet, og byrådet i Oxford mente at det lenger «ikke var passende» å hedre Aung San Suu Kyi.

– Oxfords rykte svertes av å hedre dem som ser gjennom fingrene på vold, sa byråd i Oxford Mary Clarkson i en tale da hun la frem forslaget.

– Mens FN kaller det klassisk etnisk rensing, benekter Aung San Suu Kyi dette og avviser rapporter om seksuell vold mot Rohingya-kvinner som «falsk voldtekt».

Uten presedens

Nesten en halv million mennesker fra den muslimske rohingya-minoriteten har flyktet fra Myanmar til Bangladesh, som følge av en militæroffensiv i delstaten Rakhine. Suu Kyi har blant annet blitt kritisert for ikke å ha grepet inn mot de militære under offensiven i Rakhine-provinsen.

Byrådsleder i Oxford, Bob Price, støttet forslaget og sier til The Guardian at «avgjørelsen er uten presedens» for de lokale myndighetene.

Også byen Sheffield vurderer nå å følge i fotsporene til Oxford etter at en underskriftskampanje har blitt satt i gang av byens innbyggere, og en avgjørelse skal tas denne måneden, skriver Reuters.

Artikkelen fortsetter under videoen

Hva er det som egentlig skjer i Myanmar og hvorfor gjør ikke Aung San Suu Kyi noe for å stanse volden?

Sterke bånd til Oxford

På lørdag opplyste skolen i Oxford der Aung San Suu Kyi studerte, at de har tatt ned et portrett av Myanmars leder. Portrettet, som har hengt ved hovedinngangen til St. Hugh's College på Universitetet i Oxford, ble torsdag ble erstattet med et nytt maleri av den japanske kunstneren Yoshihiro Takata.

Universitetet har ikke sagt hvorvidt byttet henger sammen med den pågående krisen i Rakhine-delstaten i Myanmar.

Aung San Suu Kyi har sterke bånd til byen Oxford. Hun studerte der på 60-tallet, og giftet seg i 1972 med den britiske akademikeren Michael Aris. Paret fikk to sønner, og hun bodde i byen frem til hun dro til Myanmar i 1988 for å pleie sin syke mor.

SISTE NYTT

Siste nytt