Hopp til innhold

Overtalte kona i siste øyeblikk

STRANRAER, SKOTTLAND (NRK.no): Bonden Alec Ross er en ivrig tilhenger av et uavhengig Skottland. Det siste året har han brukt mye tid til å overtalte folk til å stemme ja. Men en person har vært vanskelig å overtale. Kona Mhairi.

Mhairi og Alec Ross rundet bordet på gården

Det har vært mange, lange og intense diskusjoner rundt kjøkkenbordet til Mhairi og Alec Ross. Skal, skal ikke når det gjelder skotsk uavhengighet.

Foto: Johan E. Bull / NRK

Diskusjonene om Skottland – i union eller uavhengig – har gått høye over kjøkkenbordet i familiens gårdshus ved Stranraer, sørvest i Skottland. For Alec er det enkelt: Hvem skal styre Skottland – skottene eller noen andre?

– Det svaret er det ingen tvil om hos meg, sier Alec Ross.

Mens Mhairi er usikker.

– Vi vet hva vi har, men ikke hva vi får, sier hun. Mens hennes ustoppelige ektemann ikke er enig i at det er så mye usikkerhet.

– Men hva med pundet, med dronningen og med EU?

– Dronningen, hun beholder vi, sier Alec.

– Bra, sier Mhairi. Jeg liker dronningen.

Alec hevder også at en valutaunion med resten av Storbritannia er mulig å gjennomføre, og at et selvstendig Skottland ikke vil ha problemer med å bli medlem i EU. Mhairi er ikke like sikker.

Ja-bønder

Alec og Mhairi, som begge er i 40-årene, bor med sønnene Magnus og Lachlan i et hus på landet ved byen Stranraer. Alec selger landbruksutstyr, mens Mhairi arbeider for en veldedig stiftelse. I tillegg er Alec bonde.

Sammen med foreldrene og broren driver han en stor gård, med 1400 sauer. Familien Ross har eid gården i over 200 år. Og både far, mor og de to sønnene er ihuga tilhengere av et uavhengig Skottland.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Gården til Ross-familien i Stranraer, Skottland

Familien Ross har drevet gården i 200 år. De mener skotsk landbruk vil klare seg seg utmerket på egenhånd, innenfor EU.

Foto: Johan E. Bull / NRK

John Ross, faren til Alec, har vært engasjert i skotsk landbrukspolitikk i mange år. Blant annet har han vært leder av det skotske bondelaget. For ham er EU-spørsmålet det viktigste, og han er ikke redd for å miste EU-subsidier hvis Skottland blir selvstendig. Nei, han tror et selvstendig Skottland vil få større innflytelse i EU.

– Jeg har alltid ønsket meg en skotsk landbruksminister rundt bordet i Brussel, sier bonden John Ross.

– Nå har vi den britiske landbruksministeren, og han prioriterer ofte annerledes enn oss.

J

John og Alec Ross

John Ross og sønnen Alec er begge enige om at Skottland bør stå på egne ben.

Foto: Johan E. Bull / NRK

ohn Ross har ikke bare stygt å si om unionen, men han mener Skottland kan gjøre det så mye bedre.

– Tenk om vi hadde vært selvstendige da vi fant olje for 40 år siden. Da kunne vi ha bygget opp et oljefond slik dere har gjort i Norge, sier John Ross.

Han håper og tror på et ja-flertall, men understreker at det er viktig at de to sidene har respekt for hverandre, uansett resultatet i folkeavstemningen. Og da en bekjent spurte ham om hva han trodde ville skje om morgenen 19. september når resultatet er klart, svarte John Ross:

– En ting er sikkert. Skottlands 180.000 kyr må melkes også den dagen.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Alle stemmer teller når Skottland 18. september skal si ja eller en til å bli et uavhengig land.

SE VIDEO: Resultatet i folkeavstemningen blir trolig svært jevnt, og ja-siden mobiliserer alt den.

Mhairis tvil

Alec Ross, som er aktiv i Ja-bevegelsen i Skottland, har arbeidet hardt for å få kona Mhairi til å gå fra nei til ja. Han har vært skuffet, særlig da hun flagget sitt nei-standpunkt offentlig. Men plutselig en dag fattet han mot.

Han hadde vært ute og reist og ikke sett Mhairi på en uke. Hun hadde brukt tiden til å gå på et informasjonsmøte om selvstendighet, lese seg opp, særlig på de økonomiske spørsmålene og å diskutere saken med kolleger og venner.

– Jeg merket at det hadde skjedd noe. Hun var ikke så avvisende som hun pleier å være når vi diskuterer folkeavstemningen, ler Alec.

Det viktigste for meg var all usikkerheten, særlig om økonomien, sier Mhairi.

Mhairi Ross

Mhairi Ross måtte lese og tenke mye før hun ble overbevist om at Skottland vil klare seg alene.

Foto: Johan E. Bull / NRK

– Etter å ha satt meg grundigere inn i de forskjellige scenarioene, har jeg landet på at jeg likevel vil stemme ja.

Alle dryppene fra Alec det siste året har selvfølgelig spilt inn, men hun trengte mer informasjon og å diskutere med flere mennesker.

Nei, det er ikke alltid så lett å overtale sine nærmeste, men gudene skal vite at jeg har prøvd. Det endte fort med en krangel, men nå er jeg lykkelig, sier Alec Ross.

Jevnt resultat

Torsdag den 18. september er den store dagen. Nei-siden lå lenge i føringen på meningsmålingene, men ja-siden har tatt mer og mer innpå. Den første meningsmålingen med ja-flertall kom halvannen uke før folkeavstemningen. Men fremdeles er det et lite nei-flertall i de fleste av målingene. Samtidig har mange velgere ennå ikke bestemt seg.

– Jeg tror det blir et veldig jevnt resultat, sier Mhairi Ross, som mener det blir vanskelig hvis det blir et flertall på bare litt over 50 prosent. Da blir det omkamper og vanskelig å komme videre, tror hun.

– Ja-siden vinner med 57 prosent, sier den alltid optimistiske Alec.

– Ønsketenkning, sier jeg.

– Ønsketenkning, sier Mhairi.

Men Alec tar gjerne med seg en tjuepund-seddel og går til veddemålsagenten med det tallet.

Sterk i troen

– Det gjelder å tro på dette, sier Alec Ross.

– Vi må ha tro på at vi klarer oss på egen hånd, og at Skottland har ressurser nok til å bli en fremgangsrik europeisk stat.

Og det var nettopp den troen kona hans Mhairi fikk, da hun begynte å sette seg inn i de økonomiske spørsmålene.

– Jeg tror vi skal klare det, sier hun nå.

– Ekteskapet ville nok holdt om jeg hadde stemt nei, selv om jeg vet at Alec hadde vært forferdelig skuffet. Men vi har vært sammen i 14 år, og DEN unionen er det ikke lett å bryte, sier Mhairi Ross.

SISTE NYTT

Siste nytt