Overraskende frikjennelse i krigsforbrytersak

Det serberen Vojislav Seselj var tiltalt for skjedde for over 20 år siden. I 11 år satt han fengslet i Haag og ventet på en dom. Den kom i dag. Han er frikjent på alle punkter i tiltalen

NETHERLANDS WAR CRIMES

Dette bildet ble tatt i rettssalen i 2008, så det er klart at saken mot mannen til høyre, Vojislav Seselj, har vart en stund.

Foto: Valerie Kuypers / AP

Dommeren, Jean-Claude Antonetti, sa under domsavsigelsen at aktoratet ikke hadde greid å bevise skyld.

To av de tre dommerne i panelet mente han måtte frikjennes.

– Vojislav Seselj er nå en fri mann, erklærte Antonetti.

Det var under den tragiske krigen som kom etter at Jugoslavia ble fragmentert at aktoratet mente Seselj skal ha gjort det han var tiltalt for.

Aktoratet mente han hadde hatt en ledende rolle under den etniske rensingen av bosniere og kroater.

I formiddag ble han i Haag funnet ikke skyldig i krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

Aktoratet skal nå vurdere om de kommer til å anke frifinnelsen, skriver Associated Press.

Stoltenberg misunner ikke retten

– Det er vanskelig å føre en sak om forhold som har skjedd under en krig for så lenge siden, sier tidligere FN-fredsmekler for Balkan, Thorvald Stoltenberg.

– Jeg misunner ikke retten.

Om dommen har ikke Stoltenberg noen kommentar.

– En dom må bare respekteres, og det håper jeg denne blir, sier han til NRK.

Under opplesningen av dommen i Haag, kom det fram at det ikke er bevist at Seselj hadde noen personlig skyld for ugjerningene som ble begått under krigen.

Kommer til å kreve erstatning

Vojislav Seselj mener at dette var den eneste mulige dommen retten kunne komme med.

Han holdt en pressekonferanse i Beograd kort tid etter at han ble frikjent.

– Etter at så mange uskyldige serbere har blitt dømt, så har to ærlige dommere vist at de setter æren høyere enn politisk press, sa Seselj ifølge Reuters.

Seselj opplyste også at han tidligere har krevd 12 millioner euro i erstatning fra retten, og at han nå kanskje vil legge til to millioner euro ekstra.

– For all den lidelse jeg har blitt påført, sa Seselj.

– Nå vil han fortsette å spre hat

Seniorrådgiver ved London School of Economics, en av de ledende ekspertene på Balkan og det tidligere Jugoslavia, James Ker-Lindsay sier han er forferdet over dommen. En dom han mener er veldig overraskende.

– Denne dommen betyr at Seselj fortsatt kan være fri. Nå vil han fortsette å spre hat. Det er valg snart i Serbia, og der ute på gatene finnes det en mann, en politisk leder, som ikke har endret meninger siden krigen, sier Ker-Lindsay til NRK

11 år i varetekt

Det var først i 2003, hele 8 år etter at krigen var over, at Vojislav Seselj overga seg til Det internasjonale krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia–ICTY.

Han ble satt i varetekt, og i 2007 begynte den egentlige rettssaken. Da kom det opphold etter opphold.

Vojislav Seselj

Vojislav Seselj tilbrakte 11 år i varetekt mens han ventet på at saken skulle begynne, og så mens det kom avbrudd på avbrudd.

Foto: Valerie Kuypers / AP

Blant mye annet kom det en lang pause for å gjennomføre en annen rettssak mot serberen.

I en bok hadde han oppgitt navnene på to vitner retten hadde gitt tillatelse til å opptre anonymt på grunn av deres egen sikkerhet. For dette ble Seselj dømt til 15 måneder i fengsel for forakt for retten.

Så kom det nye pauser, en ny sak som handlet om forakt for retten, nye pauser og nye pauser.

Vojislav Seselj

Han skulle være døden nær av kreft, men var særdeles aktiv politisk etter at han slapp ut av varetekt. Her er Vojislav Seselj fotografert i Beograd 24. mars i år.

Foto: Andrej Cukic / Ap

Fikk kreft og slapp fri

6. november 2014 var saken nesten over.

Seselj blir likevel løslatt fra varetekt. Han hadde blitt alvorlig syk. Kreft med spredning.

Rettssaken blir utsatt på ubestemt tid. Det som så skjer overrasket kanskje mange. Mannen dør ikke. Han får behandling i Serbia og kaster seg inn i politikken.

Rettssaken starter opp igjen, men uten at Seselj er i salen.

I dag var han heller ikke der. Dette er første gang for ICTY at de leser opp en slik slutning uten at tiltalte er til stede.

Vojislav Seselj har også nektet å følge hendelsen på videolink.

Han har selv sagt til serbisk media at han tror han blir dømt til 25 år i fengsel, men nå er han altså frikjent.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt