Hopp til innhold

Overlevende fra Hiroshima og Nagasaki vil samarbeide med Nobel-vinnerne

– Vi er henrykt over at ICAN har fått Nobels fredspris for 2017. Det sier overlevende etter atombombene som falt over Hiroshima og Nagasaki i 1945. De ønsker å samarbeide med Nobel-vinnerne i kampen mot atomvåpen.

Japanere gratulerer

OVERLEVDE ATOMBOMBE: Tre japanere som overlevde atombombene som falt over Hiroshima og Nagasaki, gratulerer ICAN med Nobels fredspris 2017. Fotografert sammen med yngre støttespillere i Tokyo 6. oktober 2017.

Foto: Str / AFP

Sunao Tsuboi fikk alvorlige brannskader på hele kroppen da han som ung student var på vei til forelesning, da atombomben falt over Hiroshima. Datoen var 6. august 1945.

Smertene var så voldsomme at han trodde han skulle dø den dagen. En klassekamerat bar ham til et militært sykehus. Senere fikk han kreft flere ganger som følge av radioaktiv stråling.

92-åringen ble verdenskjent da han i fjor ble avbildet i Hiroshima sammen med USAs daværende president Barack Obama.

– Jeg gratulerer ICAN på det varmeste, sier mannen fra Hiroshima som fortsatt er aktiv i kampen mot atomvåpen.

– Sammen med ICAN og mange andre vil 'vi Hibakusha' kjempe så lenge vi lever for en verden uten atomvåpen, sier den karismatiske veteranen til nyhetsbyrået AFP.

Barack Obama, Sunao Tsuboi

92-år gamle Sunao Tsuboi er henrykt over at ICAN har fått Nobels fredspris for 2017. Her er han fotografert i samtale med daværende president i USA, Barack Obama. Sistnevnte er den første sittende amerikanske presidenten som har besøkt stedet der de første atombombene falt. Møtet mellom de to var 27 mai 2016.

Foto: Kimimasa Mayama / AP

Hibakusha

Sunao Tsuboi omtaler seg selv og likesinnede for 'Hibakusha'. Det er et japansk ord som brukes på alle som overlevde atombombene i Hiroshima og Nagasaki. Ordrett betyr ordet 'personer rammet av eksplosjon'.

Ifølge japanske myndigheter ble 650.000 japanere betegnet som 'Hibakusha'. I underkant av 165.000 av dem er fortsatt i live.

NRK møtte Hiroshima-overlevende

NRKs Asia-korrespondent Kjersti Strømmen er i Japan og har sendt oss denne øyenvitneskildringen:

«Prisen kunngjøres på japansk tv når jeg snakker med far og datter. Jeg møter dem på spisestedet de driver i Miyoshi i Tokushima, 3 timer fra Hiroshima. De er veldig begeistret for at prisen er tildelt til en organisasjon som jobber for nedrustning.»

Takknemlig

– Jeg er lykkelig over at noen som jobber mot atomvåpen har vunnet Nobels fredspris, sier Matsunohana Yoshitaka (88).

– Japan var det første landet som fikk erfare atomvåpen, men dette er ikke bare flott for Japan, men for hele verden. Prisen gjør at folk over hele kloden blir kjent med saken, og det er fantastisk. Det er viktig å få slutt på atomvåpen, sier han.

Japanske Matsunohana Yoshitaka (88 år)

Matsunohana Yoshitaka var ungdom da atombombene falt over Japan i 1945. Til NRK sier han at han er begeistret over at ICAN har fått Nobelprisen.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Skremmende

Pensjonisten var i tjueårene da Hiroshima og Nagasaki ble truffet av atombomber. Han skjønte det ikke med en gang, men da han fikk vite om det syntes han det var veldig skremmende.

Nå er han begeistret over at prisen går til noen som jobber for nedrustning av atomvåpen.

japanske Rurika

Datteren til 88-åringen som husker atombombe-angrepet, er også henrykt over fredsprisen til ICAN. Matsunohana Rurika (24) med datteren Ayu. FOTO: KJERSTI STRØMMEN / NRK

Hans datter har to små barn, og skulle ønske seg en fremtid uten atomvåpen.

– Det er fabelaktig at prisen ble tildelt til dette formålet. Tenk om alle land kunne komme til dette at vi må få slutt på atomvåpen, sier Matsunohana Rurika (24).

– Som Nord-Korea for eksempel. Det ville være flott. Jeg skulle ønske at Nord-Korea også ville verdsette menneskeliv høyere.

Japan er det eneste landet som noen gang har erfart å bli bombet av atomvåpen.

Etter andre verdenskrig fikk Japan, etter press fra USA, en fredsgrunnlov, der landet sier fra seg muligheten til å ta del i krig.

Grunnloven er de siste årene blitt svært omdiskutert. Mens mange fremdeles er stolt over fredsgrunnloven, mener andre at et stadig sterkere Kina, og trusselen fra Nord-Korea, tilsier at landet må bygge opp et sterkere militære, og ikke være avhengig av beskyttelse fra USA.

De amerikanske militærbasene i Japan gjør at landet også er et mål for Nord-Korea. Mange japanere mener dessuten at Japan bør ta større del i internasjonale operasjoner, med sine allierte.

SISTE NYTT

Siste nytt