Overlevende forteller: – Forstår ikke hvordan jeg kom meg ut i live

Laurent Léger trodde skuddene var fyrverkeri. Minutter senere så han kolleger i Charlie Hebdo bli skutt og drept av terroristene.

Folk holder opp ark der det står "Je suis Charlie" / Laurent Léger (innfelt)

OVERLEVDE: Laurent Léger ble skutt mot av terroristene men overlevde. Angrepet har vakt avsky i hele verden, og folk slår ring om ytringsfriheten og Charlie Hebdo.

Foto: AFP PHOTO/VALERY HACHE/Privat

– Døren åpnet seg og en mann ropte «Allahu Akbar». Han så ut som en person fra opprørspolitiet. Han hadde maske og var kledd i svart, og holdt et våpen med begge hender, forteller Laurent Léger, om øyeblikket da redaksjonslokalet til Charlie Hebdo ble angrepet av to bevæpnede terrorister.

Til den franske nyhetskanalen France Info forteller journalisten at han først ikke forsto hva som var i ferd med å skje, da det ble avfyrt skudd inne i bygningen hvor ukebladet holder til.

– Først trodde vi det var fyrverkeri. Så hørte vi skritt i trappen. Jeg forstår ikke hvordan jeg kom meg ut i live, sier Léger i intervjuet.

Sa navnet til ansatte

Fortsatt pågår det en storstilt politiaksjon for å pågripe de to terroristene som er mistenkt for å stå bak angrepet mot Léger og kollegene.

12 personer ble drept i terrorangrepet, blant dem åtte ansatte i Charlie Hebdo, og en tidligere ansatt.

Fra før er det sagt at terrorangrepet virket godt planlagt, og at de to terroristene sa navnene på flere av de ansatte i avisen før de skjøt dem. Dette bekreftes også av Léger, som sier terroristene blant annet ropte på Charb, som var kunstnernavnet til redaktøren i Charlie Hebdo, Stephane Charbonnier.

Gjemte seg bak bord

Journalisten overlevde ved å kaste seg bak et bord som var i rommet. Her gjemte han seg mens angrepet pågikk og så flere av vennene bli skutt og drept.

Etter en stund forlot terroristene lokalet.

– Jeg hørte smellene, og så plutselig stillheten. Jeg trodde de skulle gjennomsøke lokalet for å finne overlevende, men vi forsto etter hvert at de hadde gått. Vi forstår ikke at dette har skjedd. I hjertet av Paris, i en avisredaksjon, sier Léger.

Hyller død kjæreste

Jeannette Bougrab ved redaksjonslokalene etter angrepet

MISTET KJÆRESTEN: Jeanette Bougrab var sammen med redaktør Stephane Charbonnier. Her er hun utenfor redaksjonslokalene like etter terrorangrepet.

Foto: CHARLES PLATIAU / Reuters

Også kjæresten til redaktør Charbonnier har kommet med en uttalelse til TV-kanalen BFM-TV. Mens hun kjempet mot tårene hyllet Jeannette Bougrab innsatsen til Charb og de andre journalistene.

– Han ble drept stående med sine kamerater. Han forsvarte sekularitet og Voltaires tanker. Alle disse journalistene var eksepsjonelle mennesker. Ekte helter. De kjempet for den friheten vi glemte å forsvare, sier hun i klippet, som er referert hos flere franske medier.

Hun sa også at det var viktig at ukebladet Charlie Hebdo fortsatte å eksistere, for å ivareta verdiene til de drepte.

– Dersom det forsvinner ville det være som å drepe dem på nytt, sier hun.

SISTE NYTT

Siste nytt