Overlevende etter flystyrt i Pakistan forteller: – Hørte skrik fra alle kanter

To av de 98 passasjerene på flyet som styrtet i Karachi har overlevd, ifølge pakistanske myndigheter.

Overlevende Mohammad Zubair på sykehus i Karachi.

Mohammad Zubair overlevde flystyrten og ligger nå på sykehus i Karachi.

Foto: AP

Passasjerflyet, som tilhører Pakistan International Airlines (PIA), styrtet mens det var på vei fra Lahore til Karachi i Pakistan. Det opplyser pakistanske luftfartsmyndigheter.

Flyet hadde i alt 98 passasjerer og ansatte om bord, ifølge passasjerlistene, som NRK har fått tilgang til.

Pakistanske medier viser videoer fra området, der tykk svart røyk velter opp fra bostedsområdet der flyet krasjet. Bildene viser ødelagte og brennende hus og biler, og redningsmannskaper som forsøker å slukke flammene.

Helsedepartementet har erklært kriseberedskap ved alle sykehus i Karachi, skriver TV-stasjonen Dawn News.

Pakistans statsminister Imran Khan sender sine kondolanser og bønner til familiene som har mistet noen i styrten, og sier at redningsarbeidet har den høyeste prioritet nå.

Laster Twitter-innhold

To overlevde

Det er nå stadfestet at minst to av passasjerene klarte seg gjennom flystyrten med livet i behold.

Den ene er direktøren i Bank of Punjab, Zafar Masud. En talsmann for provinsregjeringen i Sindh sier han har pådratt seg noen brudd, men ellers er ved bevissthet og responderer godt.

Den andre er ingeniøren Mohammad Zubair. Han forteller til Geo News at piloten kom ned for landing, men rørte bare bakken kort før han tok av igjen. Etter omtrent 10 minutter annonserte piloten at han ville snu for å forsøke å lande igjen. Da krasjet han før de nådde rullebanen.

– Alt jeg kunne se var røyk og ild. Jeg kunne høre skrik fra alle kanter. Barn og voksne. Jeg kunne ikke se noen mennesker, bare høre deres skrik. Jeg åpnet sikkerhetsbeltet og så litt lys. Så gikk jeg mot lyset. Jeg måtte hoppe tre meter ned for å komme i sikkerhet, sier Zubair.

Flere sendt på sykehus

Ifølge TV-kanalen Geo News skal 15–20 mennesker ha blitt reddet ut fra ødelagte hus i området. Åtte personer skal så langt være sendt til sykehus. Redningsmannskapene skal ha problemer med å komme seg frem til området, på grunn av svært trange gater og store menneskemengder.

Det er fortsatt uvisst om det er noen overlevende passasjerer etter ulykken. Minst 40 personer er funnet døde etter styrten så langt, sier redningsmannskap til AFP.

Redningsmannkskap og frivillige leter etter overlevende etter flystyrt i Pakistan.

Redningsmannskapene sier de har hentet ut minst 40 døde så langt fra vraket. Det kommer også meldinger om flere overlevende etter styrten.

Foto: Fareed Khan / AP

Problemer ved landing

Flyet var i ferd med å lande på flyplassen i Karachi, da en av pilotene ga beskjed om at de ikke kunne lande. Flyet svingte derfor mot venstre for å ta en runde, men klarte ikke å opprettholde høyden.

Ifølge et opptak av samtalen mellom piloten og tårnet på flyplassen, skal han ha informert om at motorkraften forsvant. Flyplassen gjorde da begge rullebanene klare for landing, melder Geo News.

Piloten gjentok meldingen om motorsvikt, og fikk ny bekreftelse om at rullebanene var klare. Deretter ble det sendt ut en maydaymelding før kommunikasjonen ble brutt.

Redningsarbeid etter at et fly har styrtet i et boligområde ved flyplassen i Karachi i Pakistan.

Flyet styrtet i et boligområde ved flyplassen i Karachi.

Foto: ASIF HASSAN / AFP

En talsperson for PIA, Agha Aftab, sier bekrefter overfor NRK at det skal ha vært tekniske problemer like før landing.

– Vi har fått beskjed fra vår administrerende direktør, Arshad Malik, at det skal ha vært tekniske problemer like før landing.

Aftab sier de ringes ned fra pårørende som vil ha informasjon, men de har lite informasjon om overlevende så langt.

Ifølge en annen talsperson i flyselskapet, som snakket med Geo News, er flyet 10–11 år gammelt, og at vedlikeholdet er gjennomført etter rutinene.

Den pakistanske hæren er på stedet for å bistå i hjelpe- og redningsarbeidet.

Den sivile luftfarten i Pakistan startet opp igjen for noen få dager siden, etter at alle fly ble satt på bakken på grunn av koronapandemien.

Flykrasj

Bilder på sosiale medier viser røykskyer og omfattende skader.

Foto: Privat / Twitter

SISTE NYTT

Siste nytt