Overlevde Serena-angrepet – omkom i helikopterstyrt i Pakistan

I 2008 overlevde Leif Holger Larsen angrepet på Hotel Serena i Kabul, og lovte å komme tilbake for å hjelpe Afghanistan. Nå bekreftes ambassadøren omkommet i fredagens helikopterstyrt.

Leif Larsen Helikopterstyrt

Norske myndigheter bekrefter at Leif Holger Larsen (innfelt), den norske ambassadøren i Pakistan, er blant de omkomne etter en helikopterstyrt i Pakistan fredag.

Foto: Maha Mussadaq/Tribune.com.pk/ Royal Norwegian Embassy in Islamabad

Utenriksdepartementet bekrefter under en pressekonferanse fredag at den norske ambassadøren til Pakistan, Leif Holger Larsen (61), var blant de omkomne i helikopterstyrten i Pakistan fredag.

Larsen hadde en lang karriere i diplomatiet og i NATO bak seg.

Han var blant annet til stede da Taliban gikk til angrep på Hotel Serena i Afghanistans hovedstad Kabul i 2008. Dagbladet-journalist Carsten Thomassen ble drept i angrepet og én av Larsens UD-kolleger alvorlig skadet.

– Det kunne like gjerne ha vært meg. Bare tilfeldigheter førte til at jeg befant meg nede i underetasjen, sa Larsen til Moss Avis den gang.

Han var da en del av den norske delegasjonen i Kabul som avdelingsdirektør i UD. Larsen var til stede på et møte som daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre hadde med lederen for menneskerettighetskommisjonen i Afghanistan, da angrepet skjedde.

– Vi kunne se tilbake og dele minner om det dramatiske døgnet i Kabul. Det gjør dypt inntrykk på meg at enda et liv er gått tapt i den regionen, selv om omstendighetene er ulike, sier Jonas Gahr Støre til VG.

Støre roser Larsens egenskaper som diplomat og menneske.

– Leif var respektert og likt av alle han møtte; han var en kjernekar: Kunnskapsrik, lojal og alltid klar til å ta på seg vanskelige oppgaver for Utenriksdepartementet, sier Støre.

Lot seg ikke skremme

Besøket var Larsens første besøk til det konfliktrammede landet, men han forsikret om at han ikke lot seg skremme, og ville dra tilbake og hjelpe til for å få Afghanistan på rett kjøl igjen. Senere ble han spesialutsending til Pakistan og Afghanistan.

– Vi skal vise Taliban at vi mener alvor. Vi vil ikke la oss skremme ut av Afghanistan, men tvert om videreføre vår innsats for å hjelpe afghanerne til å leve et normalt liv, sa han i 2008.

Fredag skal Larsen ha vært i grenseområdet til Kashmir for å se på prosjekter sammen med en rekke andre land.

Fredag hevder Pakistansk Taliban at de står bak styrten. Statsminister Nawaz Sharif skal ha vært målet. Men den pakistanske hæren har bare uttalt at styrten var en ulykke.

Lang karriere

Leif Holger Larsen har vært norsk ambassadør i Pakistan siden september i fjor.

Han var opprinnelig fra Stavanger, men bodde de siste par tiårene i Rygge i Østfold, før han flyttet til Islamabad. Han etterlater seg kone og en sønn.

Larsen hadde hovedfag i historie fra Universitetet i Bergen, og kom inn i utenrikstjenesten via Utenriksdepartementets aspirantkurs i 1984. Han hadde sin første stilling i utenrikstjenesten i 1986.

Leif Larsen Malala

Leif Holger Larsen har vært ambassadør i Pakistan siden i fjor høst. Her møter han fredsprisvinnerne Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi sammen med statsminister Erna Solberg i desember i fjor.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Han hadde svært god kjennskap til Pakistan og landene rundt. Før han ble utnevnt til ambassadør, var Larsen altså utenriksdepartementets spesialutsending til Pakistan og Afghanistan fra 2011 til 2014.

Han har tidligere også tjenestegjort i forskjellige stillinger i Saudi-Arabia, Island og ved NATO-delegasjonen.

Ville bedre justissamarbeidet

Som ambassadør har Larsen uttalt at den største styrken for forholdet mellom Norge og Pakistan, er den store befolkningen med pakistansk bakgrunn i Norge.

Han har også fremhevet viktigheten av å få på plass et politi- og justissamarbeid mellom Norge og Pakistan.

– Det har vært mange utfordringer med norskpakistanere som har utført kriminelle handlinger i Norge og rømt til Pakistan, sa Larsen i et intervju med Newsweek Pakistan for litt over en uke siden.

I tillegg har han lagt vekt på at Norge og Pakistan må samarbeide i kampen mot terror i Pakistan.

– Et sikkert og stabilt Pakistan er i begges sterkeste interesser, sa han i det samme intervjuet.

Laster kart, vennligst vent...

Helikopteret styrtet nord i Pakistan.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt