Skulle flykte fra IS med helikopter - styrtet

PESH KHABOUR (NRK): Da et helikopter skulle bidra med mat og nødhjelp til desperate jesidi-flyktninger ble det overlesset av mennesker og styrtet. NRK har møtt noen av dem som var om bord.

NRK har møtt en av familiene som hadde søkt tilflukt på Sinjar-fjellet, og som var med i et helikopter med hjelpeutstyr som styrtet da det ble stormet av desperate flyktninger.

Den lille jenta overlevde helikopterstyrten, men skrammene etter ulykken er fortsatt synlige. Se NRK sin reportasje om flyktningene som overlevde styrten.

Overlevende etter flystyrt i Nord-Irak

De skulle bli fraktet ned fra Sinjar-fjellet med helikopter, men slik gikk det ikke.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

I en liten buss på grensen mellom Syria og Irak sitter en forkommen storfamilie.

De er jesidi-flyktninger, og har vært gjennom prøvelser de færreste av oss kan forestille oss. På et goldt, nakent fjell, i over 40 varmegrader har de overlevde med stekende sol og ingen skygge og minimalt med mat og vann.

Men disse flyktningene er ikke bare utmattet av slitet og prøvelsene. De første dagene var det ingen vei ned fra fjellet, annet enn via helikopter. Helikopter som egentlig skulle frakte inn mat, men som de første dagene også fraktet ut flyktninger, og da de så et helikopter lande, stormet de mot helikopter og kastet seg inn. Mange ble bortvist med makt, men ikke mange nok.

Overfylt helikopter

– Helikoptret var laget for å transportere mat, ikke folk. Maten kom, og om bord var også vårt parlamentsmedlem Vian Dakhil. Mer enn 50 mennesker krabbet inn i helikopteret. Det tok av 15 meter opp i lufta og så ramlet det ned, forteller et av familiemedlemmene.

Han viser fram en liten jente med store skrubbsår i panna og på siden av øyet.

– Vi kom oss inn i helikopteret og så krasjet det. Jeg og familien ble bare lettere skadet, men piloten og en gammel mann døde, men PKK gjorde alt de kunne for oss, fortsetter han.

PKK er den tyrkisk-kurdiske gruppen som står på vestlige terrorlister, men som nå kjemper på samme side som amerikanerne her i Irak mot islamistgruppen IS. Det er PKK som gikk inn på Sinjar-fjellet og sikret en trygg korridor slik at flyktningene kunne komme seg i trygghet til fots.

Parlamentariker skadet

Den folkevalgte Vian Dakhlil er kvinnen som i det irakiske parlamentet først gjorde verden og Irak oppmerksom på hva som skjedde på fjellet og med jezidiene.

– Det er jesidier på fjellet, kjære stortingspresident, mitt folk blir slaktet under banneret «det er ingen gud annet en allah». Det er nå 500 menn som har blitt slaktet ned, fortalte hun for nå to uker siden og holdt ordet selv om den irakiske stortingspresidenten forsøkte å avbryte henne.

Nå ligger hun på et sykehus i Istanbul med brukket ben. Der ligger også en New York Times-journalist som var med om bord og som forteller om piloten som døde.

Han var en irakisk araber, fra den irakiske hæren som fløy inn for å hjelpe så mange som mulig i en situasjon der jesidiene bittert har sett deres arabiske naboer delta i plyndring og drap side om side med IS. Heldigvis er det heller ikke i krig noen ting som er svart-hvitt.

Jezidiene på bussen håper å komme seg til den nærliggende og nå overfylte byen Zakho.

– Vi skal til Zakho, og håper å få husly på en skole og også håper vi å komme oss til en doktor som kan hjelpe oss med sårene våre, sier han.

Se video av hjelpearbeid, der det fraktes mat, vann og utstyr til flyktningene i Sinjar-fjellet:

Videoen viser redningsarbeid til jesidi-flyktninger i Sinjar-fjellet i Nord-Irak

Se opptak gjort av Rudaw TV, som er om bord på et av helikoptrene som kom med forsyninger til flyktningene på Sinjar-fjellet i Nord-Irak. Noen flyktninger klarte å komme seg om bord i helikopteret og kom seg bort fra fjellet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt