NRK Meny
Normal

Jente (16) overlevde fall fra nesten 1000 meter: – Aner ikke hvordan

En 16 år gammel jente fra Texas slapp unna med livet i behold da hun falt 914 meter etter en fallskjermulykke i Oklahoma i USA.

Flyplassen i Chickasha

Flyet med fallskjermhopperne tok av fra denne flyplassen i Chickasha lørdag. Ifølge legene er det et mirakel at jenta er i live etter fallet på nesten 1000 meter.

Foto: Flyplassen i Chickasha/chickasha.org

Ifølge traumekirurg Jeffrey Bender ved det medisinske senteret på universitetet i Oklahoma er Mackenzie Wethington på bedringens vei etter sine mange skader som følge av fallet, skriver nyhetsbyrået AP.

16-åringen ble på lørdag fløyet fra flyplassen i byen Chickasha i delstaten Oklahoma, for å hoppe i fallskjerm i regi av en lokal fallskjermklubb, da det gikk galt.

Som følge av fallet skadet hun leveren og brakk bekkenet, korsryggen, et skulderblad, flere ribben og en tann.

– Jeg kjenner ikke til detaljene rundt ulykken ettersom jeg ikke var der. Men hvis hun virkelig falt 1000 meter, så aner jeg ikke hvordan hun overlevde, sier Bender under en pressekonferanse på sykehuset der også jentas foreldre snakket til pressen.

Klander selskapet

Ikke bare overlevde hun, men hun hadde det ifølge Bender bra under omstendighetene tirsdag, og man forventer at hun kan forlate intensivavdelingen snart, selv om hun har en lang restitueringsprosess foran seg.

Foreldrene til jenta gikk med på å la henne hoppe i fallskjerm, men hennes far sa under pressekonferansen at fallskjermklubben aldri burde tillat det.

– Jeg synes ikke hun burde fått lov, i en alder av 16 år, til å gå opp der og gjøre den type hopp, uansett hva jeg eller hun sier, sa hennes far Joe Wethington.

– Jeg har vanskelig for å tro at reglene i Oklahoma rundt fallskjermhopp er så slakke. jeg tror det er en mangel her et sted, og jeg tror ikke den er hos delstaten, men hos selskapet.

Ifølge USAs fallskjermforening må en 16-åring ha godkjenning fra foreldrene for å foreta et fallskjermhopp.

– Gjorde ikke det hun fikk beskjed om

Pegasus Air Sports Center i Chickasha, selskapet som sto bak arrangementet lørdag, sier at faren selv ble med opp i flyet og foretok det første hoppet.

Ifølge Robert Swainson, eier av selskapet, åpnet fallskjermen til jenta seg normalt, men hun begynte å spinne da den gikk opp. Det skal ifølge Swainson ikke ha vært noe feil med fallskjermen.

Swainson sier at en fallskjerm kan begynne å spinne på den måten av flere grunner, men at 16-åringen og de andre som var med på turen fikk syv timer med instrukser på forhånd om hvordan de skulle løse slike situasjoner. Mackenzie skal også ha hatt en radioforbindelse i hjelmen der hun fikk instruksjoner under hoppet, men fikk trolig panikk da det gikk galt, og klarte ikke å fikse fallskjermen igjen.

– Det gikk an å rette opp feilen, men de handlingene som må til ble ikke foretatt, sier Swainson, som har vært i bransjen i 30 år.

Laster kart, vennligst vent...
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt