Anklager paven for forbrytelser mot menneskeheten

Advokatene til flere av overgrepsofrene i den katolske kirke ber Den internasjonale domstolen i Haag etterforske Pave Benedict for forbrytelser mot menneskeheten.

Pave Benedict

Pave Benedict er klaget inn for Haag-domstolen for de mange overgrepsskandalene i den katolske kirken.

Foto: VINCENZO PINTO / Afp

De amerikanske organisasjonene Center for constitutional rights (CCR) og Survivors Network of those Abused by Priests (SNAP) har gått sammen om å klage paven og tre andre høytstående ledere i Vatikanet inn for domstolen.

Grunnlaget for klagen er at ofrene mener Vatikanet har tolerert og lagt til rette for overgrep i kirken og dermed er skydlige i forbrytelser mot menneskeheten.

– Alle veier fører til Rom

– Forbrytelser mot titusener av ofre, de fleste av dem barn, har blitt dekket over av de øverste lederne i Vatikanet. I denne saken leder virkelig alle veier til Rom, sier CCR-advokat Pam Spees til nyhetsbyrået Reuters.

Den katolske kirke har i flere år vært sentrum for en rekke overgrepsskandaler i både USA og Europa.

CCR sier de har skaffet til veie 20.000 sider med rapporter og bevis for forbrytelser begått mot barn og sårbare voksne i kirken. Bevisene er levert til Den internasjonale domstolen i Haag.

Har ikke myndighet

Det er likevel usikkert om Haag-domstolen kan åpne etterforskning av Paven og hans ledere fordi Vatikanet ikke har anerkjent domstolen, noe som gjør at den ikke har myndighet i lilleputtstaten.

En talsmann for Vatikanet sier til Reuters at de foreløpig ikke ønsker å kommentere saken.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt