Hopp til innhold

Trump sier han har gitt grønt lys til å starte overgangen til Biden-administrasjonen

Overgangsprosessen er offisielt i gang, men det betyr ikke at presidenten innrømmer valgnederlaget. I flere Twitter-meldinger mandag kveld skriver Donald Trump at han vil fortsette å kjempe videre.

Joe Biden

USAs påtroppende president Joe Biden har fått grønt lys til å starte den formelle overgangen.

Foto: TOM BRENNER / Reuters

USAs president Donald Trump sier han har gitt grønt lys til å starte overgangsprosessen til Joe Bidens administrasjon.

I flere Twitter-meldinger mandag kveld skriver Trump at han vil fortsette å kjempe videre, men at han har bedt GSA-sjefen om å gjøre «det som trengs» for å tilrettelegge for maktoverføringen og at han har instruert administrasjonen sin om å gjøre det samme.

Trump la ut meldingene kort tid etter at sjefen for det føderale organet General Services Administration (GSA) Emily Murphy ga Joe Biden formell godkjennelse til å begynne overgangsprosessen

Det er GSA som erklærer en vinner av valget. Vanligvis skjer ikke det før den tapende kandidaten har erkjent nederlag, noe president Donald Trump hittil har nektet å gjøre.

Twitter-meldingen er det nærmeste presidenten har vært å erkjenne nederlaget, etter å i ukevis ha fremmet påstander om at Bidens valgseier var et resultat av utbredt valgfusk.

Laster Twitter-innhold

Biden får viktige tilganger

I et brev til Joe Biden skriver Murphy at Biden ser ut til å ha vunnet valget. Hun åpner dermed for at den påtroppende presidenten får tilgang til offentlige midler og kontorer.

Biden-staben vil også får mulighet til å koordinere maktovertakelsen med den sittende administrasjonen og landets myndigheter.

Emily Murphy

GSA-sjef Emily Murphy.

Foto: Susan Walsh / AP

Murphy skriver videre at avgjørelsen er et nødvendig steg for å håndtere utfordringene nasjonen står overfor. Både når det kommer til å få kontroll på pandemien. og for å få økonomien tilbake på sporet igjen.

Presset for å få Murphy til å starte overgangsprosessen har den siste tiden vært økende. Stadig flere republikanere, nasjonale sikkerhetseksperter og næringslivsledere har den siste sagt at prosessen må fortsette, skriver Reuters.

Tilhengere av Joe Biden krever respekt for valget i Michigan

Tilhengere av Joe Biden krever respekt for valget i Michigan

Foto: JEFF KOWALSKY / AFP

Resultatet i Michigan klart

Tidligere mandag ble det klart at det offisielle valgresultatet i Michigan er klart. Det slår fast at Joe Biden vant med nesten 156.000 av totalt 5.5 millioner stemmer avgitt. Trump-kampanjen har krevd omtelling i en av valgkretsene og utsettelse av godkjenningen i ytterligere to uker.

Valgkommisjonen godkjente resultatet med 3 mot 0 stemmer. Det er fire medlemmer av kommisjonen. Et republikansk medlem avholdt seg fra å stemme. Den andre sluttet seg til demokratenes avgjørelse.

Dermed skal Biden være sikret de 16 valgmannsstemmene fra Michigan, men Trump-kampanjen anker avgjørelsen.

Hittil har Trump-kampanjen tapt eller trukket tilbake 30 klager på valgresultatet i forskjellige delstater.

Heftig diskusjon mellom Trump-supportere og Bidens støttespillere mens de ventet på valgkommisjonens avgjørelse mandag.

Heftig diskusjon mellom Trump-supportere og Bidens støttespillere mens de ventet på valgkommisjonens avgjørelse mandag.

Foto: REBECCA COOK / Reuters

Støttespillerne til Donald Trump har med dette nok en gang gått på et nederlag i sine forsøk på å endre valgresultatet i flere delstater.

Valgkommisjonens plikt var i dag helt klar, sa nestleder Aaron Van Langevelde, som var den ene republikaneren som stemte for å erklære valget som vunnet av Biden.

Sendte møtet på YouTube

Han sa dette under møtet i kommisjonen. Det ble sendt direkte på YouTube og hadde i perioder så mange som 30.000 seere samtidig.

Det andre republikanske medlemmet av kommisjonen, Norman Shinkle avholdt seg fra å stemme. Han har tidligere sagt til Washington Post at han helst ville ha en utsettelse av godkjenningen.

Shinkle har tidligere også sitert påstander fra Trump-kampanjen om at tellemaskinene ødela tusenvis av Trump-stemmer. Det er ikke funnet noen form for bevis for at det skal ha skjedd.

Den demokratiske guvernøren i delstaten, Gretchen Whitmer, hadde forberedt seg på å gå rettens vei for å stoppe en utsettelse, dersom valgkommisjonen hadde kommet til et annet resultat.

Michigan Governor Gretchen Whitmer

Michigans demokratiske guvernør Gretchen Whitmer hadde forberedt seg på å gå rettens vei for å stanse en utsettelse av valgkommisjonens avgjørelse.

Foto: JIM WATSON / AFP

Georgia teller opp en gang til

I Georgia skal stemmene telles opp nok en gang etter krav fra Trump-kampanjen. Det har den full rett til siden seieren til Biden er så knapp som under 0,5 prosentpoeng.

I Pennsylvania skal valgresultatet også verifiseres mandag.

SISTE NYTT

Siste nytt