NRK Meny
Normal

Overfylte togstasjoner i Budapest minner om flyktningmottak

Togstasjonene i Ungarns hovedstad Budapest ligner mer og mer på flyktningleirer. Tusenvis av mennesker som venter på å komme seg vestover i Europa sover, spiser og dusjer på byens stasjoner.

– Det er surrealistisk, forteller pendleren Csaba Havasi til nyhetsbyrået AFP, mens han navigerer seg forbi hundrevis av menn, kvinner og barn fra Midtøsten og Asia som sitter på gulvet på Keleti-stasjonen øst i den ungarske hovedstaden.

AFP har besøkt togstasjonene i byen, som er overfylt av mennesker på rømmen fra krig og vanskeligheter. Mange har små spedbarn med seg.

Klær som ligger til tørk på trappeoppganger i stasjonene har blitt et vanlig syn. En frivillig gruppe kalt Migration Aid har organisert seg gjennom Facebook, og samlet seg rundt flyktningene for å gi dem vann, mat og medisinsk hjelp.

– Det er hjerteskjærende å se babyene under slike forhold, sier Judith Moser (60) til AFP, mens hun donerer bleier og leker til Migration Aid.

– Som bestemor kan jeg ikke forestille meg hvor desperat en forelder må være for å ta denne lange reisen. Vi må hjelpe disse menneskene.

Artikkelen fortsetter under videoen

Flyktninger krabbet i morgentimene i dag under piggtrådgjerdet som er satt opp på grensen mellom Serbia og Ungarn.

Tusenvis av migranter kommer seg inn i Ungarn via Serbia ved å krabbe under piggtrådgjerder de ungarske myndighetene har satt opp. Ved utgangen av august skal Ungarn ha satt opp et nesten fire meter høyt gjerde langs hele grensen til Serbia.

– Vil til Tyskland

Tusenvis av migranter krysser hver dag grenseovergangene mellom Serbia og Ungarn. Når flyktningene har kommet inn i Ungarn kan de fritt reise videre i Schengen-områdets 26 land.

– Vi ønsker å dra til Tyskland hvor vi har slektninger, det er alt, sier en afghansk tenåring til AFP.

Han sitter sammen med familiemedlemmer fra fire generasjoner på gulvet på Nyugati-stasjonen vest i Budapest.

Gutten, som ikke vil oppgi navnet sitt, sier de var en del av en gruppe som ankom Ungarn mandag, og som før det hadde blitt holdt igjen på grensen mellom Hellas og Makedonia i tre dager.

– Hadde vi visst at reisen kom til å bli så ille, ville vi blitt hjemme, sier han.

Bes om å dra til flyktningmottak

Flyktningene som plukkes opp på grensen blir registrert som asylsøkere og bedt om å fortsette videre med tog via Budapest til et av Ungarns flyktningmottak. Men mange velger å bli på stasjonene mens de vurderer alternativene eller venter på at andre familiemedlemmer skal ankomme.

– Vi oppfordrer alltid flyktningene til å raskt fortsette videre til et av mottakene hvor de kan legalisere sin status, men flesteparten planlegger å fortsette videre vestover, ofte ved å betale smuglere for å få dem inn i Østerrike eller Tyskland, sier en anonym frivillig til AFP.

– Fare for humanitær krise

Istvan Tarlos ordfører Budapest

Ordfører i Budapest, Istvan Tarlos, sier at de vil fjerne transittsonene fra togstasjonene.

Foto: Attila Kovacs / Ap

I såkalte «transittsoner» på stasjonene har Budapests administrasjon nå lagt inn dusj og toaletter til de mange flyktningene. Men byens ordfører, Istvan Tarlos, sa onsdag at de kommer til å omplassere disse sonene, fordi de har gjort togstasjonene om til flyktningmottak.

På Nyugati-stasjonen står Zsuzsanna Zsohar (36) og andre fra Migration Aid med provianter og tar imot de mange flyktningene som ankommer med tog. De kommer fra den sørlige byen Szeged, ved den serbiske grensen.

Men de store menneskemengdene som passerer gjennom Budapest begynner å bli overveldende, og Zsohar sier de frivillige ikke har kapasitet til å hjelpe mye lengre.

– Myndighetene må komme på banen og ta over fordi det er nå fare for en humanitær krise, sier hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt