Overdådig bursdagsfeiring tross tørke og sult

Landet er rammet av langvarig tørke og tre millioner innbyggere trenger matvarehjelp, men Zimbabwes president Robert Mugabe ble feiret med en storslagen fest på sin 92-årsdag.

Avisplakat med pro-Mugabe-tekst

«Mugabes bursdag er som den til Jesus Kristus» stod det på en salgsplakat for en avis i Zimbabwes hovedstad Harare søndag.

Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / Ap

Mugabe-supporter under Mugabe-portrett

En tilhenger av Robert Mugabe roper slagord under et portrett av presidenten på bursdagen.

Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / Ap

Zimbabwe skal feire Robert Mugabes bursdag en hel uke til ende, men selve 92-årsdagen søndag ble ikke forbigått i stillhet.

Den statlige kringkastingen startet hver nyhetssending gjennom dagen med å gratulere verdens eldste statsoverhode.

Den statlige avisen Sunday Mail tok hyllesten enda noen steg videre. Avisen ga ut et 16-siders bilag om Mugabe og trykket opp plakater med teksten «Mugabes bursdag er som den til Jesus Kristus».

Mugabes bursdag har blitt feiret offentlig hvert år siden 1986. Prisen for feiringen i år er ikke kjent, men i fjor var prislappen rundt en million dollar. Man får mye feiring for en million dollar i Zimbabwe.

Zimbabwe Mugabe Birthday

Plakater som ønsket Robert Mugabe til lykke med 91-årsdagen hang fortsatt oppe i hovedstaden Harare søndag, på 92-årsdagen.

Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / Ap

– Eier kanskje ikke skam i livet

Mens den gamle frigjøringshelten ble feiret, var noen av innbyggerne bitre og kritiske til bursdagsfeiringen utenfor festen.

– De eier kanskje ikke skam i livet, som fester åpenlyst midt i denne sulten, sier 27 år gamle Denias Munongoza til nyhetsbyrået Ap.

Han har universitetsutdannelse, men i den skakkjørte økonomien i Zimbabwe må han selge sigaretter og kondomer på gaten for å brødfø familien. – I år skulle presidenten ha sagt nei, sier han.

Også opposisjonen i Bevegelsen for demokratisk endring (MDC) var sterkt kritiske til pengebruken.

– Mugabe og kompisene hans planlegger fester i stedet for konsentrere seg om å få økonomien ut av koma og gjøre noe med virkningene og konsekvensene av tørken, sier MDC-talsmann Obert Gutu.

ZIMBABWE-DROUGHT-FOOD-DISASTER

Et bilde tatt 7. februar i år viser den uttørkede bunnen av Umzingwani-dammen i Matabeleland, sørvest i Zimbabwe.

Foto: ZINIYANGE AUNTONY / AFP

Langvarig tørke

Festivitasen i hovedstaden kan ikke skjule at situasjonen er kritisk for store deler av Zimbabwe:

  • Arbeidsløsheten i landet er skyhøy, kanskje så høy som 80 prosent.
  • Landet er inne i sin verste tørke på over to tiår. Det har ført til vannmangel i hovedstaden Harare og at kraftverk må stenge fordi det knapt er vann igjen bak demningene.
  • Rundt tre millioner, over en firedel av landets befolkning, er avhengige av matvarehjelp, først og fremst fra EU og USA.

Stiller til gjenvalg

Landets problemer ser imidlertid ikke ut til å anfekte Robert Mugabe.

Lørdag offentliggjorde han at han stiller til valg for en ny periode i det neste presidentvalget i 2018. Da vil han være 94 år gammel.

Hans støttespillere lar seg heller ikke affisere av kritikken om at bursdagsfeiringen var for storslagen for et land med så store vanskeligheter som Zimbabwe.

Faksimile The Sunday Mail

Faksimile av nettutgaven til The Sunday Mail

Foto: Skjermdump

– At vi er i stand til å mobilisere ressurser for å ære et av Afrikas fineste ikoner under en slik vanskelig tid viser vår styrke, sier Tongai Kasukuwere.

Han er medlem av ungdomsorganisasjonen til det regjerende ZANU-PF og arrangør av festen som han sier ble finansiert av gaver fra rike forretningsmenn.

– Det er jo ikke som om vi bruker korn til festen som vi tar fra matvareprogrammer som skal hjelpe tørkerammede. Dette er frivillige givere, sier mannen som arrangerer årets fest i Harare.

Laster kart, vennligst vent...

SISTE NYTT

Siste nytt

Fra Rodney King til George Floyd – 30 år med politibrutalitet og opptøyer i USA

Mandag døde George Floyd i Minneapolis etter å ha blitt pågrepet av politiet. Siden har USA stått i brann. Det er de siste i en rekke av opptøyer som har rystet USA de siste tiårene.

Her tar sheriffen av seg hjelmen og deltar i demonstrasjonen

USA står i brann med voldsomme demonstrasjoner mot politivold. Men midt i de kaotiske scenene, har politifolk marsjert i solidaritet med demonstrantene flere steder.