NRK Meny
Normal

Over hundre barn og 50.000 alpakkaer døde av kulde

De to siste månedene har 105 barn mistet livet på grunn av kulde og underernæring. I tillegg tar kuldebølgen livet av alpakkaene, som urfolket lever av.

APTOPIX Peru Harsh Andean Winter Photo Gallery

UNNTAKSTILSTAND: Peruanske myndigheter har erklært unntakstilstand i Andesfjellene etter alpakka-dødsfallene, som primært har rammet landets urbefolkning.

Foto: Rodrigo Abd / Ap

Det elendige været har medført at 14.000 barn i Andesfjellene er blitt smittet av luftveissykdommer de siste to månedene.

Lave temperaturer, mangel på oppvarming samt underernæring pekes på som hovedårsakene.

Og etter tre dager med kraftig snøfall og iskalde temperaturer, ser en gjeter på at én av hans alpakkaer kollapser i smerter, skriver AP.

– Uten vann og uten mat, dør de svakeste, sier den 62 år gamle gjeteren om dyret som tar sitt siste åndedrag, mens gribbene følger nøye med.

Peru Harsh Andean Winter Photo Gallery

HARDE FORHOLD: Etter flere dager med sne og 23 kuldegrader, fortviler innbyggerne i Andesfjellene. Men kvinnen på bildet sier at det som hjelper å ha coca-blader rundt bihulene.

Foto: Rodrigo Abd / Ap

Kuldebølgen i Andesfjellene har så langt tatt livet av 50.000 alpakkaer.

Perus regjering har erklært unntakstilstand i den sørlige delen av Andesfjellene og lovet tre millioner dollar i erstatning.

Minus 23 grader

Nå frykter myndighetene at så mange som 300.000 alpakkaer kan dø, dersom det fortsetter å være så kaldt.

Det ville vært veldig ødeleggende for et stort antall urfolk, som i stor grad lever av å oppdra det tykkpelsede dyret.

Alpakkaull er en nesten silkeaktig ull, som er svært ettertraktet av verdens fremste designermerker. Hele fire millioner alpakkaer lever i Peru, og fattige gjetere er avhengige av av alpakkaen for å leve.

Tilsammen lever over 120.000 familier av å avle alpakkaer og klippe den myke pelsen, for en lønn på under ti tusen kroner i året, som er under halvparten av peruviansk minstelønn.

Så hver alpakka som dør, representerer store økonomiske tap for disse familiene, som er en del av landets urbefolkning.

Peru Harsh Andean Winter Photo Gallery

LEVEBRØD: Landsbyene høyt oppe i Andesfjellene er blant de fattigste i det søramerikanske landet der mer enn 120.00 familier livnærer seg på salg av alpakka ull.

Foto: Rodrigo Abd / Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt