Over én million HIV-smittede i USA

Hvert eneste år blir 56.000 amerikanere smittet av viruset. Det svarte samfunnet er svært utsatt.

Andrew Jones - HIV-positiv

Andrew Jones ble HIV-smittet da han var i begynnelsen av 20-årene. Han trodde dengang at aids ikke var farlig og at det ville forsvinne av seg selv.

Foto: SVT

Andrew Jones ble smittet av det aggressive viruset allerede da han var i begynnelsen av 20-årene.

– Jeg ble smittet fordi jeg hadde flere sexpartnere da jeg var i begynnelsen av 20-årene. Jeg vet at jeg ble smittet før jeg fylte 25 år, for da begynte mine tidligere sexpartnere å dø.

– Vi trodde at HIV-viruset bare var en spøk. At viruset kom til å forsvinne av seg selv, så vi tok ikke hensyn til det. Men viruset forsvant ikke, det ble bare større og større.

Sjokkert over hvor lite som blir gjort

I visse utsatte områder i USA med mange afroamerikanere og fattige er antallet HIV-smittete på samme høye nivå som for flere av de verst rammede landene i Afrika.

Chris Collins

Chris Collins.

Foto: SESVT

– Det er virkelig sjokkerende at vi ikke har gjort mer her i USA for å bekjempe epidemien. Andre land har gjort en mye bedre jobb. De klarte å stoppe epidemien fra å komme til det nivået som vi ser her i USA.

Det mener Chris Collins i det amerikanske aidsforskningssenteret (amFAR).

19 ganger større risiko

Aids er en av de tre største dødsårsakene blant afroamerikanske menn i aldersgruppen 25 til 54 år og for afroamerikanske kvinner fra 35 til 44 år i USA.

47 prosent av de HIV-smittede er afroamerikanere til tross for at de kun utgjør 12 prosent av befolkningen.

En afroamerikansk kvinne har 19 ganger større risiko for å få sykdommen enn en hvit kvinne.

Den største årsaken til at kvinner blir smittet er gjennom ubeskyttet heterofil sex. Helsearbeidere synes det er skremmende at kondom blir mindre og mindre brukt.

I dag lever 1,1 millioner amerikanere med sykdommen.

SISTE NYTT

Siste nytt