Hopp til innhold

Over én milliard mennesker sulter

Antallet mennesker på jorda som sulter, har passert en milliard, et historisk høyt tall, sier FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO).

Sult i Etiopia
Foto: Kruhaug, Nils- Inge / SCANPIX

En seksdel av menneskeheten, 1,02 milliarder mennesker, har ikke nok å spise, het det i en rapport fra FAO i Roma fredag.

Organisasjonen tror antallet vil øke med 11 prosent i løpet av 2009.

Det store tallet fordeler seg med 642 millioner mennesker i Asia-Stillehavs-området, 265 millioner i Afrika sør for Sahara, 53 millioner i Latin-Amerika og 52 millioner i Midtøsten og Nord-Afrika.

I de rike landene i verden er det 15 millioner som sulter, ifølge FAO, som sier at økningen ikke skyldes dårlige avlinger.

– Den siste økningen av sult er forårsaket av den økonomiske krisen i verden som har ført til lavere inntekter og økt arbeidsløshet, heter det i uttalelsen fra FAO.

Oppjusterte antallet

FAO hadde først beregnet at et sted mellom 915 og 963 millioner mennesker er direkte rammet av sult, men kombinasjonen av finanskrise og stigende matvarepriser førte til at antallet nå er oppjustert.

– Mens det var en god innsats for å redusere sultproblemet på 80-tallet og første halvdel av 90-tallet, har vi sett en jevn stigning det siste tiåret, sier FAO i uttalelsen.

Når ikke tusenårsmålet

Under et møte blant FAOs medlemsland i fjor fornyet man forpliktelsene om å halvvere sultproblemet innen 2015.

Dette var ett av FNs tusenårsmål, men FAO-leder Jaques Diouf sier nå at det er mer realistisk at man når dette målet i år 2150 hvis utviklingen fortsetter.

– Sultkrisen utgjør en alvorlig fare for verdensfreden. Vi trenger en øyeblikkelig bred enighet om å sette i gang nødvendige tiltak for å utrydde sultproblemet, heter det i uttalelsen.

FAO kommer med sin årlige tilstandsrapport om verdens matmangel i oktober.

SISTE NYTT

Siste nytt