Over 800 matforgiftet i flyktningleir i Irak

Det som skulle ha vært et hyggelig lyspunkt med felles måltid etter mange timer med faste, endte i tragedie, da over 800 flyktninger ble matforgiftet i en irakisk flyktningleir.

2 døde og mange forgiftet i en flyktningleir ved Mosul i Irak

BLE AKUTT SYKE: Minst to personer er døde og 300 er kritisk syke, bekrefter Iraks helseminister Adila Hamound til nyhetsbyrået AP.

Minst to personer er døde og 300 er kritisk syke, bekrefter Iraks helseminister Adila Hamound til nyhetsbyrået AP. De døde skal være en kvinne og liten jente.

Over 800 flyktninger i leiren al-Khazer øst for den irakiske byen Mosul begynte å kaste opp, fikk magekramper og diaré. Noen besvimte også etter å ha spist maten, bekrefter Zahed Khatoun i det irakiske parlamentets komité for flyktninger, skriver Reuters.

Flere måtte hastetransporteres til sykehus på grunn av alvorlig dehydrering. Blant dem var flere barn.

Skal granskes

Måltidet skal ha blitt gitt av en veldedig, ikke-statlig organisasjon i forbindelse med såkalte «iftar»; et felles måltid som muslimer samles rundt etter sola har gått ned for å bryte fasten under Ramadan.

Ifølge Raad al-Dahlaki, i parlamentets immigrasjon- og flyktningkomité, ble maten betalt av en hjelpeorganisasjon i Qatar. Så langt har organisasjonen ikke kommentert saken.

Helseministeren ville ikke spekulere på om matforgiftningen kan ha skjedd med vilje, men myndighetene har satt i gang en gransking, bekrefter al-Dahlaki.

Det er uvisst om maten ble forurenset under tilberedelsen, pakkingen, transporten eller utdelingen av måltidet, sier FN-ansatt Amira Abdulhaliq til nyhetsbyrået AP.

– Det er tragisk at dette skjer med personer som har vært i gjennom så mye, sier Andrej Mahecic i FN til Reuters.

Khazer flyktningleir i Irak
Foto: THAIER AL-SUDANI / Reuters

Flyktet fra IS og harde kamper

– Vi fikk beskjed om dette i går kveld og sendte umiddelbart en nødhjelpsgruppe til de berørte områdene, sier Nils Mørk, kommunikasjonssjef i Leger uten grenser til NRK.

Da helsepersonellet kom fram til området fant de ut at de skadde allerede fikk tilstrekkelig helsehjelp.

– Vi donerte isteden medisinsk utstyr til lokale helsemyndigheter, sier Mørk.

Ifølge FN bor over 6200 personer i flyktningleiren, som ligger mellom Mosul og Erbil. De har flyktet fra IS og de pågående kampene mellom terrorgruppa og irakiske myndigheter som startet i oktober i fjor.

Terrorgruppa IS tok kontroll over Iraks nest største by Mosul i 2014 og erklærte området i nordvest og Syria for kalifat.

IS kontrollerer fortsatt en håndfull bydeler i Mosul etter at irakiske styrker med støtte fra USA satte inn en offensiv for å kaste ekstremistene ut av landet.

Ruiner i krigsherjede Mosul

Personene som bor i flyktningleiren al-Khazer har flyktet fra terrorgruppa IS. Dette distriktet i Mosul er ett av områdene som er i ruiner etter kamper mellom IS og irakiske regjeringsstyrker.

Foto: MOHAMED EL-SHAHED / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt