Hopp til innhold

Over 6000 drept i Ukraina-konflikten

I løpet av et knapt år er over 6000 mennesker drept i konflikten i Øst-Ukraina, og sivile bor under forferdelige forhold, skriver FNs høykommissær for menneskerettigheter.

FNs høykommisær for menneskerettigheter Ra'ad Al Hussein

FORDØMMER: FNs høykommissær for menneskerettigheter beskriver situasjonen i Ukraina som nådeløs.

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

Tallene ble presentert av FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein. Dette er den niende rapporten om situasjonen i Øst-Ukraina, skriver AFP og drapene fordømmes.

– Mer enn 6000 mennesker har mistet livet på under et år, på grunn av kampene i Øst-Ukraina. Det er en nådeløs ødeleggelse av sivile liv og infrastruktur i området, sier Al Hussein i en uttalelse.

Rapporten tar utgangspunkt i utviklingen i Ukraina siden april i fjor.

Ber om respekt for våpenhvilen

Rapporten kommer etter en forholdsvis rolig periode i Øst-Ukraina. Selv om det fortsatt meldes om trefninger, har flere nå et håp om at våpenhvileavtalen som ble forhandlet frem i Minsk blir respektert.

Det var også budskapet til høykommissæren for menneskerettigheter.

– Man må respektere våpenhvilen og stanse rakettangrep og andre angrep som har skapt en forferdelig situasjon for sivile, sier han.

I rapporten heter det også at det har vært en kraftig eskalering av konflikten siden nyttår. Det dokumenteres hvordan det brukes vilkårlige arrestasjoner og tortur i konflikten. Det uttrykkes også bekymring for hvordan journalister i Ukraina presses og angripes når de forsøker å rapportere om situasjonen.

Ukrainsk flyktning ankommer Stavropol

HAR FLYKTET: En eldre dame blir tatt hånd om i Stavropol etter å ha flyktet fra Øst-Ukraina. Ifølge FN er nesten 60 % av de internt fordrevne pensjonister, som er svært hardt rammet av krisen.

Foto: EDUARD KORNIYENKO / Reuters

Vanskelige leveforhold

– Alle sider ved menneskers liv påvirkes negativt. Mange er fanget i konfliktsoner. tvunget til å bo i kjellere nesten uten rent drikkevann, mat, varme, elektrisitet og nødvendige medisiner, sier Al Hussein.

I rapporten konkluderes det også med at ukrainske myndigheter ikke har vært i stand til å ta vare på internt fordrevne på en god nok måte. Ifølge FN har ikke myndighetene vært godt nok forberedt på situasjonen, og mange som trenger hjelp mangler varme klær, hygieneartikler, bleier og medisiner.

Møte mellom Kerry og Lavrov

John Kerry og Sergej Lavrov

SPENT: Reportere som var til stede under fotoseansen med John Kerry og Sergej Lavrov beskriver det hele som anspent.

Foto: Evan Vucci / Afp

Rapporten publiseres samme dag som USAs utenriksminister John Kerry møter sin russiske kollega Sergej Lavrov i Genève. Det er krisen øst i Ukraina som er hovedtema for samtalene.

Møtet skjer bare dager etter at Kerry uttalte at han mener russiske myndigheter har løyet om hvorvidt Russland er involvert og støtter opprørerne i Ukraina.

Det er ventet at Kerry vil gjøre det klart at USA og EU arbeider med flere sanksjoner mot Russland dersom ikke de bidrar til å løse den spente situasjonen i Ukraina.

SISTE NYTT

Siste nytt

Modellen Bella Hadid, her på rød løper på filmfestivalen i Cannes 23. mai. Hun har en sort kjole med bare ermer og v-utringing. Det mørke håret er satt opp og hun har lange øredobber med blanke steiner.

Adidas dropper Bella Hadid-reklame

Staten Israel kritiserte en Adidas-reklame med den halvt palestinske modellen Bella Hadid. Nå er hun droppet fra kampanjen.

En eksplosjon i en stor bygning.

Palestinere til Hamas: – Ikke bruk oss som menne­skelige skjold

Israel bomber flyktningleirer og sivile i jakte på Hamas-toppene. Palestinere som NRK har snakket med, han en beskjed til krigere som gjemmer seg blant sivile.

Biden faller på flytrappa

Øyeblikkene som kan felle Biden

Det startet med noen fall, et feil navn her og der, antydninger om dårlig hukommelse. Nå vakler den amerikanske presidenten mer enn noen gang.