Over 400 tilfeller av hatkriminalitet siden Trump vant

Hakekors malt på kirker, barn og voksne som blir spyttet på og trusler på gaten om at muslimer vil bli deportert. Det er noen av tilfellene av hatkriminalitet som er rapportert i USA siden Donald Trump vant presidentvalget i USA.

USA-ELECTION/TRUMP Republican U.S. presidential candidate Trump smiles at protesters holding sign during campaign rally in Portland

PROTESTERTE MOT TRUMP: Under presidentkampanjen i Maine i Portland i mars, ble Donald Trump møtt med protester fra dem som mente kampanjen hans la opp til hat mellom folk.

Foto: JOEL PAGE / Reuters

Dagen etter valget i USA og frem til mandag14.november har The Southern Poverty Law Center (SPLC) som overvåker hat-grupper samlet inn 437 rapporter om hatkriminalitet.

Det har de gjort ved å kartlegge nyhetene, følge med på sosial medier og via et skjema hvor folk kan melde inn tilfeller av hatkriminalitet. Mange av tilfellene hadde direkte referanser til Trump sin kampanje og hans slagord ifølge SPLC.

ST. DAVID'S EPISCOPAL kirke, Indiana tagget med svart skrift "heil Trump"

TAGGET KIRKE: St. Davids Episcopal Church i Indiana ble tagget ned dagene etter presidentvalget i USA. På den ene siden ble det skrevet «Heil Hitler» på den andre siden «Fag Church» på norsk «soper kirke». Kirken er kjent for å være inkluderende for homofile.

Foto: WRT

Ba muslimsk lærer henge seg

I de fem dagene som organisasjonen nå har kartlagt hatkriminaliteten, strømmet det inn med hendelser fra hele USA. I Oregon rapporterte en muslimsk kvinne at en gruppe ungdommer kom bort til bilen hun satt i og skrek til henne at hun var en terrorist. Ungdommene ropte også til kvinnen at den nye presidenten ville deportere henne og at hun ikke kunne bruke sin hijab lengre.

Black Church Burned-Mississippi

MULIG HAT KRIMINALITET: Hopewell M.B. Baptist Church i Greenville, Missisippi ble hardt rammet i en brann 2. november. Borgermesteren i byen kaller det hat kriminalitet etter som det var tagget 'Stem på Trump' på veggene.

Foto: Rogelio V. Solis / Ap

Ved en barneskole i Texas sto en 13 å gammel halvt filippinsk jente og ventet på bussen da en mann kom bort å sa «Du er fra Asia ikke sant? Når de ser øynene dine vil du bli deportert», så gikk mannen videre.

På en ungdomsskole i Georgia fant en lærer en lapp i klasserommet hvor det sto at muslimske hodeplagg ikke var tillatt lenger, og at læreren kunne bruke hodeplagget til å henge seg. Lappen var signert «Amerika»

– De siste 18 månedene har Donald Trump angrepet minoriteter rundt i landet, han har sagt utrolig stygge ting om dem og oppmuntret sine tilhengere til å ty til vold, sier Mark Potok, forsker ved SPLC's Intelligence Project til nyhetsbyrået Reuters.

Potek mener USA nå opplever konsekvensene av retorikken som Donald Trump brukte under valgkampen.

Trump: – Stopp trakasseringen

I det første TV-intervjuet etter at Donald Trump ble valgt til USAs neste president sa Trump at han var sjokkert over meldinger om trakassering av muslimer og latinamerikanere. I CBS intervjuet «60 Minutes» ba Trump om at det måtte bli slutt på slike hendelser.

Tekst "Your vote was a hatecrime" tagget på vegg i USA

REAKSJONER PÅ PRESIDENTVALGET: Nederst på statuen av tidligere president Jefferson Davis i Richmond hadde noen dagen etter presidentvalget i USA skrevet 'Your vote was a hate crime'.

Foto: Steve Helber / Ap

Antall overgrep mot muslimer øker

De offisielle tallene fra i fjor viser at antall overgrep mot muslimer i USA var det høyeste siden 2001, melder Washington Post. Ifølge det føderale politiet FBI ble det i fjor anmeldt 257 tilfeller av hatovergrep mot muslimer, noe som var 67 prosent mer enn året før.

I 2001 da 19 medlemmer av Al Qaida gjennomførte terrorangrepet mot New York og Washington 11. september ble det levert inn 481 anmeldelser.

Økningen i antall anmeldelser fra svarte var på 7,6 prosent Til sammen økte antall hatovergrep i USA med 7 prosent i fjor i forhold til året før. Totalt 5850 rapporterte tilfeller.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt