Mahmood Amiry-Moghaddam.
Foto: Gaute Zakariassen / NRKParlamentarisk leder i venstre, Trine Skei Grande.
Foto: Kristin Granbo / NRKOver 400 personer ble henrettet i Iran i fjor, viser en rapport fra menneskerettsorganisasjonen
.31 personer ble henrettet for politisk motstand mot det sittende regimet. I tillegg ble dødsdommene skrevet ut for narkotikavirksomhet, drap og voldtekt.
- LES OGSÅ:
- LES OGSÅ:
- En bevisst strategi
Mahmood Amiry-Moghaddam startet organisasjonen Iran Human Rights. Han har vært med å utarbeide rapporten og mener henrettelsene er en bevisst strategi fra iranske myndigheter.
- Målet med henrettelsene er ikke å bekjempe kriminalitet eller narkotika, men å spre frykt blant befolkningen . Myndighetenes behov for å spre frykt øker i takt med misnøyen blant befolkningen, sier Amiry-Moghaddam til NRK.
Det er minst to år siden så mange mennesker ble straffet med døden i Iran og flere faktorer peker på den politiske uroen i landet som årsaken til den dramatiske økningen.
Protesterte mot valgfusk
Etter det omstridte presidentvalget i juni i fjor protesterte flere millioner iranere mot valgfusk. Måneden etter ble dødsdommen mot 94 personer fullbyrdet, i tillegg ble flere demonstranter drept av sikkerhetsstyrker under selve opptøyene.
- Folk ønsker reelle forandringer, regimet har ikke noe annet middel enn å bruke enda mer vold og dødsstraff. Det er det mest effektive middelet de har, sier Amiry-Moghaddam.
Bekymret
Parlamentarisk leder i venstre, Trine Skei Grande er bekymret for det stadig strammere grepet det sittende presteregimet har om det iranske folket.
- Regjeringen bør protestere mot den bruken av dødsstraff som vi nå ser. Det er en god innfallsvinkel for å protestere mot regimet. Vi bør bli mer restriktiv med kontakten med dette regimet. Slik som det er nå er det viktigere å ha kontakt med andre krefter i Iran, sier Grande til NRK.