NRK Meny
Normal

Over 40 drept i går – i morgen starter fredsforhandlinger

Den blodige borgerkrigen i Jemen kan gå mot slutten. I morgen møtes partene i Sveits for å forhandle, men før våpenhvilen trådte i kraft ble minst 44 mennesker drept i et luftangrep.

Soldater lojale til den jemenitiske regjeringen trener i Taiz

Soldater lojale til den jemenittiske regjeringen trener i den sørlige byen Taiz. I morgen skal partene i den blodige konflikten møtes til fredssamtaler i Sveits.

Foto: STRINGER / Reuters

Som et svar ble fire saudiske soldater drept av Houthi-militsen i dag.

Etter planen skal partene møtes i FN-ledede fredssamtaler i Sveits i morgen. Ved midnatt i dag starter en syv dager lang våpenhvile.

Bombet bolighus

Men i går kveld ble seks bolighus i Haradh-provinsen bombet av den saudiarabiske-koalisjonen og ifølge lokale sykehuskilder var flere av de drepte sivile.

Og Houthi-militsen reagerte. I et angrep i dag tidlig ble to høytstående saudiske offiserer drept sammen med to soldater i et angrep nær en militærbase ved Rødehavet.

Saudi-Arabia og allierte land har siden mars bombet Houthi-opprørerne, som kontrollerer hovedstaden Sana, på vegne av den internasjonalt anerkjente regjeringen i Jemen.

Over 5800 drept

I over et år har kampene rast i det lille og fattige landet helt sør på den arabiske halvøy. Ifølge FN er over 5800 mennesker drept. Halvparten av dem skal være sivile.

Nå håper mange at partene skal komme til en enighet i Sveits. Til tross for at to tidligere våpenhvile-forsøk har brutt sammen.

Konflikten eskalerte da en saudiledet koalisjon i mars gikk inn i borgerkrigen for å prøve å gjeninnsette regjeringen som ble styrtet av Houthi-styrkene.

Det økende antallet sivile drepte og ødeleggelsen av infrastruktur bekymrer menneskerettighetsgrupper.

En tidligere runde med FN-støttede samtaler i Genève strandet i juni da president Abd-Rabbu Mansour Hadis regjeringen krevde at Houthi-militsen trakk seg ut av en rekke byer før det var aktuelt med våpenhvile.

Houthiene, som overveiende er sjiaer, sier de leder en revolusjon mot Hadi-regjeringens korrupte styre. Regjeringen og dens allierte anklager på sin side Houthi-militsen for å begå et kupp for å utvide Irans innflytelse i den arabiske delen av verden.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt