Hopp til innhold

Over 40 år etter «århundrets tyveri» sitter den antatte hovedmannen på tiltalebenken

I en bok innrømmet gangsteren Jaques Cassandri å ha stått bak innbruddet i Société Générale bank i Nice i 1976.

Societe Generale

RUNDSTJÅLET: Bekymrede bankkunder strømmet til Société Générale etter nyheten om at tyver hadde tømt nærmere 200 bankbokser i hvelvet for verdier.

Foto: - / AFP

Jacques Cassandri

TILTALT: Jacques Cassandri (74) innrømmer å ha stått bak, men nekter for å ha hvitvasket ransutbyttet på 29 millioner euro.

Foto: Boris Horvat / AFP

I løpet av en helg i juli 1976 brøt seks tyver seg inn i banken Société Générale i den franske byen.

Uforstyrret brøt de seg inn i nær 200 bankbokser og stakk av med kontanter, smykker og gullbarrer til verdier tilsvarende 29 millioner euro i dagens valuta.

Tyvene hadde i månedsvis forberedt innbruddet. De hadde tatt seg gjennom kloakksystemet i gummiflåter og gravde seg 8 meter gjennom veggen inn til hvelvet i banken.

Tunnelen var forsterket med betong, på veggene var det hengt opp pin-up-bilder og politiet fant hundrevis av meter med elektriske ledninger som var brukt til å lyse opp arbeidsområdet.

Etter å ha rundstjålet banken etterlot mennene en hilsen på veggen.

«Uten våpen, uten vold og uten hat».

Tok æren i bok

Utbyttet fra innbruddet ble aldri funnet og kun én person, Albert Spaggiari, ble arrestert og siktet noen måneder senere.

Spaggiari klarte kort tid etter arrestasjonen å rømme gjennom et vindu i rettsbygningen i Marseille og stakk av med en medhjelper på motorsykkel. Han ble aldri pågrepet og døde angivelig av kreft i 1989.

Societe Generale

MÅNEDSVIS: Politiet frakter ut gassflasker som ble brukt av ranerne i arbeidet med å bryte seg inn i hvelvet.

Foto: - / AFP

Spaggiari forble mistenkt som hovedmannen inntil 2010 da en bokutgivelse ga nytt liv til saken.

Forfatteren skrev under psevdonym og tok i boken æren for å ha stått bak det som ble omtalt som «århundrets tyveri» i Frankrike.

Trodde saken var foreldet

Politiet fant ut at den anonyme forfatteren var Jacques Cassandri (74), et sentralt medlem av mafiaen i Marseille.

De fant bokmanuskriptet på Cassandris datamaskin og barna hans innrømte senere at faren ofte hadde skrytt av tyveriet.

Cassandri innrømte til slutt å ha stått for på planleggingen, men hevdet at han bare fikk en beskjeden andel av utbyttet.

Det fester påtalemyndigheten liten tillit til, siden Cassandri gikk fra å være raka fant i 1976 til å i dag sitte på toppen av et imperium som omfatter flere selskaper og eiendommer, skriver AFP.

74-åringen trodde det var trygt å stå frem siden saken var foreldet. Men nå er han tiltalt for hvitvasking av utbyttet, et forhold som ifølge fransk lov ikke har en foreldelsesfrist.

Rettssaken mot Cassandri ble innledet i Marseille mandag. Han nekter straffskyld for hvitvasking.

I en tidligere versjon av denne artikkelen omtalte vi dette som et «ran». Det er ikke jurdisk korrekt, siden et ran forutsetter at det brukes vold eller trusler. Tyveri er derfor det korrekte begrepet her.

SISTE NYTT

Siste nytt