Over 30 henrettet på tre dager i Iran

I Iran er minst 31 mennesker henrettet de siste tre dagene, ifølge menneskerettsaktivister. I tillegg skal en mann ha fått skåret ut øye som straff for et syreangrep.

Iran døsdsstraff

En mor sørger over henrettelsen av sin sønn i Iran i april i fjor. De siste tre dagene har over 30 mennesker blitt henrettet i landet.

Foto: Arash Khamoushi / Ap

Henrettelsene skal ha skjedd i Rajaishaihr-fengselet i Karaj, ifølge menneskerettsaktivister. Også en innsatt i det samme fengselet skal ha fått det ene øyet skåret ut onsdag. Mannen var dømt til blindhet og ti års fengsel for et syreangrep mot en annen mann, ifølge Iran Human Rights.

Harde straffemetoder

– Dette er dessverre ikke noe fravikende bilde i forhold til Iran. Menneskerettssituasjonen i Iran er som den har vært lenge, svært alvorlig, sier Generalsekretær i Amnesty, Jon Peder Egenæs.

Gen.sekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs

Generalsekretær i Amnesty Jon Peder Egenes sier menneskerettighetssituasjonen i Iran er alvorlig.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Seks av de henrettede var sunnimuslimske kurdere som var dømt for drap, ifølge Iran Human Rights' kilder. De seks skal alle ha blitt henrettet i Rajaishahr-fengslet i Karaj, melder NTB.

– De fleste som dømmes til døden henrettes for narkotikaforbrytelser eller liknende kriminelle handlinger. Når vi ser på de andre som henrettes er det ofte etniske minoriteter som henrettes for politisk rettede handlinger, eller ting som har med religion og gjøre. Bildet er mørkt, vi ser ikke noen positiv utvikling, sier Egenæs.

LES: Iran henrettet 22-åring tross internasjonale protester
LES: Saman (22) kan bli henrettet når som helst

500 henrettet på to måneder

FN anslår at minst 500 mennesker ble henrettet i Iran i løpet november og desember i fjor. De fleste ofrene fikk ingen rettferdig rettssak, og over 80 prosent av dem var dømt for narkotikaforbrytelser, heter det i en FN rapport fra FNs generalsekretær Ban Ki-moon til FNs menneskerettighetsråd denne uken.

– Dette skjer mens Iran diplomatiske forbindelser med Vesten og Norge er på sitt beste på minst ti år. Norge må fordømme både henrettelsesbølgen og utførelse av en slik middelalderskstraffemetode, sier leder Mamoon Amiry-Moghaddam i Iran Human Rights.

Utenriksministeren tar avstand

– Når det gjelder Iran er jeg sterkt bekymret over det høye antallet dødsdommer i landet, noe vi også ga klart uttrykk for under den siste landgjennomgangen av menneskerettighetssituasjonen i Iran i FNs menneskerettighetsråd 31. oktober i fjor, sier utenriksminister Børge Brende til NRK.

Børge Brende

Utenriksminister Børge Brende tar sterkt avstand fra henrettelsene i Iran.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Utenriksdepartementet har flere ganger oppfordret Iran til å avskaffe dødsstraff, og stanse henrettelser av mindreårige omgående. Brende tok senest opp temaet når han besøkte landet i november.

– Kampen mot dødsstraff er en av hovedprioriteringene i Norges menneskerettighetspolitikk. Norge tar prinsipiell avstand fra bruk av dødsstraff og arbeider internasjonalt for avskaffelse av dødsstraff. Dødsstraff er ikke forenlig med tanken om individets verdighet og prinsippet om human behandling, sier utenriksminister Brende.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt