NRK Meny
Normal

Over 200 lik funnet i massegraver i Irak

Flere klansmenn som har kjempet mot terrororganisasjonen IS er funnet i to massegraver nær byen Ramadi i Irak.

Irakiske sikkerhetsstyrker sjekker bil ved Ramadi

Irakiske sikkerhetsstyrker har tatt kontroll over deler av Ramadi. I dag fant de to store massegraver like utenfor byen.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

I den vestlige provinsen Anbar er det funnet to massegraver som kan inneholde så mange som 220 lik.

Vil spre frykt

Mange av dem tilhører Al Bu Nimr-klanen som for kort tid siden ble med den sjiadominerte regjeringen i Bagdad i deres kamp mot IS, skriver BBC.

Et av kjennetegnene til IS har hele tiden vært å spre frykt og en av metodene er å massakrere sine meningsmotstandere. Og mange har tidligere pekt på at slike massehenrettelser sender et tydelig signal til andre sunnimuslimer som vurderer å samarbeide med myndighetene.

Og ifølge BBC så er det en følelse blant mange stammeledere at sentralmyndighetene i Bagdad ikke har gitt dem den støtten de føler de trenger i kampen mot IS.

Drepte 600 fanger

I dag konkluderte også menneskerettighetsorganisasjonen Human Right Watch (HRW) at IS i sommer likviderte rundt 600 fanger i utkanten av Mosul.

HRW har snakket med overlevende og øyenvitner til massakren, som fant sted etter at IS hadde erobret Iraks nest største by Mosul i juni.

Ifølge menneskerettighetsorganisasjonen stormet de sunnimuslimske opprørerne Badoush-fengselet i utkanten av Mosul og stuet de nærmere 1.500 innsatte opp på lastebiler.

Fangene ble kjørt et par kilometer ut på en øde sandslette, der de ble stilt opp og sortert. Ifølge øyenvitner ble flere hundre sunnimuslimer og kristne deretter kjørt bort, mens de gjenværende, de fleste av dem sjiamuslimer, ble plyndret og truet til å marsjere bort til kanten av en kløft. Der ble de meid ned med maskingevær, før IS-soldatene satte fyr på likene.

30–40 overlevde massakren ved å skjule seg blant likene i kløften, og ni av dem har fortalt sine historier til Human Rights Watch. De anslår at mellom 500 og 700 fanger ble drept i massakren.

Laster kart, vennligst vent...

Ramadi ligger i den vestlige Anbar-provinsen som er delvis kontrollert av IS.

Det tror Anders Romarheim ved Institutt for Forsvarsstudier.

Video: Terrorforsker Anders Romarheim mener en bred internasjonal front kan slå lufta ut av IS.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt