Hopp til innhold

Over 200 drept i angrep på kirker og hotell på Sri Lanka

13 mistenkte er arrestert etter en rekke dødelige eksplosjoner mot kirker og turisthoteller på Sri Lanka. Tre politifolk ble sprengt av en selvmordsbomber da de ransaket en bolig i hovedstaden Colombo.

Åtte eksplosjoner har gått av på Sri Lanka. Flere hoteller og kirker ble angrepet 1. påskedag. Dødstallene stiger, og flere hundre skal være skadd.

Åtte eksplosjoner har gått av på Sri Lanka. Flere hoteller og kirker ble angrepet 1. påskedag. Dødstallene stiger, og flere hundre skal være skadd.

Minst 207 mennesker har mistet livet i terroren som har rammet øya. 13 personer skal nå være arrestert, ifølge Ruwan Gunasekara i politiet. Det melder nyhetsbyrået AP.

Han sier at de pågrepne har lokale navn, men at myndighetene etterforsker hvorvidt de hadde internasjonale forbindelser.

Den siste bomben gikk av under en politiaksjon ved 11.15-tiden norsk tid, i en forstad nord for hovedstaden. Dette var den åttende bomben som rammet Sri Lanka første påskedag.

De foreløpige dødstallene varierer. Det samme gjør antall skadde personer.

  • En talsmann for politiet sier at 215 er bekreftet drept.
  • Minst 35 av de drepte skal være utenlandske, tre av dem er danske.
  • 450 personer skal være skadet og innlagt på sykehus.
  • Ingen har påtatt seg ansvaret for angrepet.
  • Klokken 11.15 ble tre politifolk drept av en selvmordsbomber. Politiet bekrefter at tre politifolk ble drept da de gjennomsøkte en bolig, og at gjerningspersonen var en selvmordsbomber, skriver AFP.
  • Minst 400 nordmenn er på Sri Lanka.

– Rystende

Statsminister Erna Solberg sier at angrepene er sjokkerende.

– Det er rystende å se nok et angrep rettet mot mennesker som ber, og i et land som har vært ridd av borgerkrig i lang tid og nå er inne i en fredelig periode, sier hun til NRK.

– Hvilket forhold har du til Sri Lanka?

– Jeg har vært der både på offisielt besøk og privat, og så har jeg et forhold til mange tamiler i Norge. Det er mange jeg kjenner gjennom mitt politiske arbeid og har jobbet sammen med, svarer statsministeren, og fortsetter:

– Det er mange tamiler i Norge som nå er engstelige for det som skjer. Både for angrepene og frykten for det som kan blusse opp igjen.

Solberg håper man klarer å stille de ansvarlige for retten.

– Det er jo ingen som har tatt på seg ansvaret, men dette virker organisert i og med at man har rammet så mange steder på samme tidspunkt.

Seks bomber samtidig

Myndighetene har innført portforbud etter at totalt åtte eksplosjoner har rammet landet.

Politiaksjon etter terrorbombingen på Sri Lanka

POLITIAKSJON: Politiets spesialstyrker aksjonerte mot et hus på jakt etter mistenkte etter terrorbombingen. Dette bildet er tatt kort tid etter at en bombe gikk av og drepte tre politifolk, skriver nyhetsbyrået AFP. Dette var den åttende bomben som gikk av.

Foto: Ishara S. Kodikara / AFP

Tilgangen til sosiale medier har også blitt stengt midlertidig.

En sikkerhetskilde sier til nyhetsbyrået AP at de seks første eksplosjonene gikk av mer eller mindre samtidig, og at tre kirker og tre hoteller ble rammet.

To av kirkene kan ha blitt sprengt av selvmordsbombere, skriver nyhetsbyrået.

Dashbord-kameraet fanget sekundene før og selve eksplosjonen ved en kirke i Colombo. Over 400 personer er skadet etter en rekke eksplosjoner på Sri Lanka.

Dashbord-kameraet fanget sekundene før og selve eksplosjonen ved en kirke i Colombo. Over 400 personer er skadet etter en rekke eksplosjoner på Sri Lanka.

Angrep kirker

Minst 45 skal ha blitt drept i Colombo hvor én kirke og tre hoteller ble angrepet.

Dette bildet viser St Anthony's church etter bombeangrepet søndag morgen.

BOMBET: Dette bildet viser St Anthony's church etter bombeangrepet søndag morgen.

Foto: Reuters Tv / Reuters

67 ble drept i et kirkeangrep i Negombo nord for hovedstaden, og 25 ble drept i Batticaloa, øst i landet.

Den første eksplosjonen skjedde ved St. Anthony's Shrine i Colombo.

En eldre kvinne fraktes bort etter bombeangrepet mot en kirke i Colombo

FRAKTES BORT: En eldre kvinne fraktes bort fra kirken i Colombo. Dødstallene etter angrepene på Sri Lanka øker stadig, og mer enn 130 mennesker skal ha mistet livet.

Foto: Eranga Jayawardena / AP

Den andre kirken som ble rammet var St. Sebastian's Church i Negombo, en by med katolsk majoritet, nord for Colombo på vestkysten.

Bilder fra bombestedet viser store ødeleggelser og skadde mennesker inne i kirkebyggene.

Den tredje kirken som er angrepet er i Batticoloa på østkysten av øya.

Området hvor terrorbombene gikk av i Colombo
Foto: Grafikk: Andre Håker / NRK

Bomber mot turisthoteller

De tre første hotellene som ble angrepet er Cinnamon Grand Hotel, Shanghri La Hotel og Kingsbury Hotel, ifølge lokale medier. Disse hotellene er populære blant turister. Det skal være utenlandske turister blant de drepte.

Like før kl. 11, norsk tid gikk det av en ny eksplosjon i et hotell ved Dehiwela like utenfor Colombo. Ifølge politiet skal to personer ha blitt drept i eksplosjonen.

Shangri-La Hotel i Colombo

HOTELLGJESTER: Shangri-La Hotel i Colombo er et av de tre hotellene som ble angrepet. Politiet bekrefter at det har omkommet mennesker på hotellene.

Foto: Ishara S. Kodikara / AFP

Statsborgere fra Nederland, Portugal, Tyrkia og Storbritannia er bekreftet omkommet i terrorangrepet.

Ifølge AFP skal turister fra USA være blant de drepte. Den kinesiske TV-kanalen CGTN melder at en kinesisk statsborger har mistet livet.

Kingsbury Hotel

TERROR: En av bombene gikk av Kingsbury Hotel. Hotellet ligger i et av de mest populære turistområdene i hovedstaden.

Foto: Ishara S. Kodikara / AFP

Det danske utenriksdepartementet skriver på Twitter at det har kommet meldinger om at danske statsborgere skal være blant de drepte og skadde i bombeangrepene, men at de på nåværende tidspunkt ikke kan bekrefte disse rapportene.

– Ambassaden i Colombo arbeider for å få klarhet i om nordmenn er rammet i forbindelse med eksplosjonene på Sri Lanka, sier Per Bardalen Wiggen i Utenriksdepartementet til NRK.

Minst 400 nordmenn er på Sri Lanka nå, og Utenriksdepartementet opplyser at de har mottatt ca. 120 telefoner fra pårørende i Norge og fra dem som befinner seg på øya.

Et fåtall personer har bedt om assistanse til å komme hjem. Disse er anmodet om å ta kontakt med sine flyselskaper for å endre billetter.

SISTE NYTT

Siste nytt