Hopp til innhold

Ber Senatet granske Trumps støttespiller

En republikansk valgansvarlig i Georgia hevder Trump-alliert forsøkte å presse ham til å forkaste stemmer. En av demokratenes mest profilerte advokater krever gransking.

Senator Lindsey Graham og president Donald Trump under et valgkamparrangement i februar.

NÆRE ALLIERTE: Senator Lindsey Graham (R) regnes som en av president Donald Trumps nærmeste støttespillere i Senatet. Her fra et valgkamparrangement i februar.

Foto: Patrick Semansky / AP

Ordkrigen internt i det republikanske partiet i forbindelse med omtellingen av stemmene i flere delstater hardner til.

I stormens sentrum: Republikaneren Brad Raffensperger. Som administrasjonsminister er han ansvarlig for gjennomføringen av valget i delstaten Georgia.

Den første opptellingen av stemmene i presidentvalget viste at utfordrer Joe Biden (D) vant delstaten med drøyt 14.000 av om lag 5 millioner stemmer. Ettersom marginen var relativt knapp, skal stemmene telles om igjen for hånd.

Brad Raffensperger

I SKUDDLINJEN: Georgias administrasjonsminister Brad Raffensperger (R) har slått hardt tilbake mot partifellers påstander om valgjuks.

Foto: Brynn Anderson / AP

Raffensperger har aldri lagt skjul på at han ønsket at Trump skulle ville valget. Samtidig har han tatt hardt til motmæle mot presidentens påstander om utbredt valgjuks.

Det har gjort at mer Trump-lojale partifeller har kritisert ham i sterke ordelag.

Et nylig intervju med Washington Post vekker nå oppsikt. Der hevder Raffensperger at partikollega og senator Lindsey Graham forsøkte å presse ham til å «kaste» stemmer i forbindelse med omtellingen.

Graham regnes som en av Trumps nærmeste støttespillere i Senatet.

Kontrollerer signaturer

Under en gjennomgang av stemmeopptellingen i Georgia har det blitt funnet 2.500 stemmer som ikke tidligere er registrert.

SKARPT BLIKK: Hver stemme skal sjekkes nøye under omtellingen i delstaten Georgia.

Foto: Ben Gray / AP

Ifølge Raffensperger var det snakk om å forkaste noen av stemmene som er avgitt utenfor velgerens valgdistrikt. Ved slik stemmegivning må velgeren signere en erklæring og signaturen må matche velgerens andre signaturer i valgsystemet.

– Det ble implisert at jeg skulle se godt etter hvor mange stemmer jeg kunne forkaste, sier Raffensperger til CNN:

Selv avfeier Graham anklagene som «latterlige». Senatoren fra South Carolina hevder han bare var nysgjerrig på hvordan kontrollmekanismene fungerte.

– Jeg synes det var en god samtale. Jeg er overrasket over at han tolket det på den måten, sier Graham til CNN.

En av demokratenes toppadvokater og ekspert på valglov, Marc Elias, mener Raffenspergers påstander er så alvorlige at Senatets etikkkomité bør åpne gransking:

Laster Twitter-innhold

Fant over 2.500 stemmer i Georgia

Nærmere 5 millioner stemmer ble avlagt i Georgia i presidentvalget. Fredag satte valgarbeidere i delstatens 159 fylker i gang med å telle stemmene på nytt for hånd.

Påtroppende president Joe Biden leder før nytellingen med 14.000 stemmer over president Donald Trump i Georgia.

De nyoppdagede stemmene ble funnet i Floyd County. Valgkommisjonen i fylket kjenner ikke fordelingen av stemmene. De opplyser at den det uoffisielle resultatet fra fylket viser at 70 prosent støttet Trump. 28,4 prosent stemte på Biden.

– Grunnen til at man gjør en revisjon, er for å finne denne type ting, sier lederen for gjennomføringen av valget i Georgia, Gabriel Sterling.

Han legger til at det er et enkelttilfelle. Det skal ikke være større endringer i andre fylker.

Lederen for fylkets valgkommisjon, Tom Rees, sier de omtalte stemmene er forhåndsstemmer. De ble avgitt ved personlig oppmøte. Han er ikke sikker på hvordan de forsvant i første omgang.

SISTE NYTT

Siste nytt