Frykter 4.500 har omkommet i jordskjelvet

Nepalske myndigheter frykter at antallet omkomne etter jordskjelvet lørdag kan nå 4.500. Så langt er over 2.000 bekreftet døde.

jordskjelv i Nepal
Foto: PRAKASH MATHEMA / Afp

En talsmann for politiet opplyser søndag ettermiddag lokal tid at antall bekreftede døde i Nepal er 1.953, mens 53 er døde i India. Kinesiske myndigheter opplyser at 17 mennesker mistet livet i Tibet på grunn av skjelvet.

– Anslagsvis 45.000 mennesker er skadd. Antall omkomne kan nå tre ganger det tallet vi har så langt, sa informasjonsminister Minendra Rijal i går.

Det kommer imidlertid sprikende meldinger på antallet omkomne og dødstallene er ventet å stige.

Kan ta dagevis med nødhjelpen

Det vil ta lang tid å få oversikt over omfanget av naturkatastrofen. Hovedstaden Katmandu er hardt rammet. Mobilnettet i de rammede områdene er brutt sammen.

Internasjonale hjelpeorganisasjoner sier situasjonen er kaotisk, og det vil være vanskelig å få nødhjelp raskt ut til folk.

Å få nødhjelpen frem til mindre fjellandsbyer kan ta flere dager med helikopter. I mellomtiden må mange klare seg uten medisiner, mat eller vann.

Det er fortsatt uklart om de få veiene inn og ut av hovedstaden Katmandu er åpne. Noen av veiene har sprukket opp eller er dekket av jordras, skriver BBC. I Katmandu er det utstyr, men det er usikkert om man får fraktet dette ut av Katmandu til nærliggende landsbyer. Ifølge øyevitner graver folk begravde mennesker opp med bare hendene utenfor byene.

NEPAL-DISASTERS-EARTHQUAKE

Redningsmannskap leter etter overlevende ved det kollapsede Darahara-tårnet i Katmandu

Foto: PRAKASH MATHEMA / Afp

Jobber med oversikt over nordmenn

Det norske utenriksdepartementet jobber med å få oversikt over de rundt 150 nordmennene som befinner seg i Nepal, men det er foreløpig ikke kjent om noen av dem har kommet til skade.

– Det er ingen nordmenn så langt vi vet, som er skadd eller fysisk berørt av dette. Men vi jobber med å skaffe oversikt, sier kommunikasjonsrådgiver Rune Bjåstad i UD.

Norske myndigheter regner med å bruke lang tid for å få oversikt over nordmenn i de jordskjelvrammede områdene i Nepal.

Mange hundre døde i jordskjelvet i Nepal.

SE VIDEO: Det vil ta lang tid å få oversikt over omfanget av naturkatastrofen. Flere hundre er skadd, og trolig vil dødstallet stige.

Kraftig skjelv

Skjelvet rammet Nepal i formiddag lokal tid og hadde sitt episenter mellom Katmandu og byen Pokhara. Det amerikanske jordskjelvsenteret USGS meldte først at skjelvet hadde en styrke på 7,7, men oppjusterte det senere til 7,9. Skjelvet var også grunt, bare 2 kilometer dypt.

Skjelvet var så kraftig at rystelsene kunne merkes i New Delhi og flere andre byer i nord nabolandet India, der bygninger ble evakuert.

Klatrere døde på Mount Everest

Det kraftige jordskjelvet utløste også et kraftig snøskred på Mount Everest. Minst 18 mennesker døde, da base camp for fjellklatrere ved Mount Everest ble rammet av et snøskred, utløst av jordskjelvet i Nepal.

Antallet kan stige, og det kan inkludere både utlendinger og sherpaer, sier Gyanendra Shrestha, talsperson for turistmyndighetene i Nepal.

Norge skal bistå

Norge skal bistå med hjelp etter jordskjelvkatastrofen i Nepal, lover statsminister Erna Solberg (H). Hun frykter at antall døde vil stige. Norge har bestemt å støtte Nepal med 30 millioner.

– Det er jo helt forferdelige dødstall vi så langt har hørt, og de kan sikkert komme til å stige etter hvert, sier Erna Solberg.

– Vi vet at i land som Nepal, som er ganske fattige, og der huskvaliteten kanskje ikke er god nok for den typen jordskjelv, så kan tallene og ødeleggelsene bli veldig store, sier hun.

Nepal Earthquake

En av mange sammenraste hus i hovedstaden Katmandu.

Foto: Niranjan Shrestha / Ap

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt