Over 190 kongressmedlemmer saksøker Trump

196 kongressmedlemmer saksøker president Donald Trump for at hans selskaper har tatt imot penger fra utenlandske nasjoner.

Donald Trump, Ivanka Trump

BLIR SAKSØKT: 190 kongressmedlemmer står bak søksmålet mot Trump.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

Minst 30 senatorer skal være del av søksmålet som totalt teller 196 kongressmedlemmer, melder nyhetsbyrået AP. Representantene saksøker Trump for å bryte den såkalte emoluments-bestemmelsen, som viser til at en person som holder et offentlig verv ikke kan motta godtgjørelse av noe slag fra en konge, prins eller utenlandske stater.

– Grunnleggerne av dette landet ga kongressen en unik rolle, en unik rett og ansvar, sier senator Richard Blumenthal til AP. Blutenthal er en demokrat fra Connecticut og en av arkitektene bak søksmålet.

Sen. Richard Blumenthal speaks to the media after Deputy U.S. Attorney General Rod Rosenstein's classified briefing for the full U.S. Senate on President Donald Trump's firing of FBI Director James Comey in Washington

ARKITEKTEN BAK: Senator Richard Blumenthal.

Foto: Mary F. Calvert / Reuters

De demokratiske senatorene argumenterer i søksmålet at det kun er kongressen som kan godkjenne utenlandske gaver og betalinger. Den nøyaktige ordlyden i bestemmelsen er: Ingen person som holder noe form for offentlig verv skal, uten samtykke fra kongressen, akseptere gaver, tittel av noe slag, fra en konge, fyrste eller en utenlandsk stat.

Fortsatt eier av selskap

Trump lovet i januar at sønnene hans skulle overta styringen av selskapene for å unngå interessekonflikter.

Men en av sønnene, Eric Trump, har opplyst at presidenten ville fortsette å få jevnlig informasjon om hvordan det går og selv om han ikke har kontroll over selskapene så beholdt han eierskapet. Det betyr at han får fortjeneste, inkludert penger som kommer fra utlandet.

En viktig del av søksmålet dreier seg om Trump-hoteller som skal ha blitt svært populære blant andre lands regjeringer etter at Trump vant presidentvalget.

Fra før er det kjent at delstatene Maryland og Washington DC går til sak mot presidenten, og hevder han har brutt bestemmelser i grunnloven som skal hindre korrupsjon.

Sikret seg lukrative patenter

Dette nye søksmålet argumenterer for at det fulle bildet av utenlandske gaver og betalinger ikke er kjent fordi Trump ikke vil gi ut skattemeldingen sin.

Siden han ble president har Trump-organisasjonen sikret seg dusinvis av potensielt veldig lukrative patenter og tatt imot penger fra lobbyister som jobber fra Saudi-Arabia og andre land som bruker hans eiendommer.

Trump og Justisdepartementet har kalt disse søksmålene grunnløse og sier at bestemmelsen ikke er laget for å hindre normalt selskapsvirksomhet som hotellbetalinger og eiendomstransaksjoner.

– Vi har samlet det største antallet kongressmenn og kvinner noensinne i et søksmål mot en president. Vi gjør ikke dette for egen fornøyelse eller partilojalitet, men fordi president Trump ikke har gitt oss noe annet valg, sier John Conyers, en demokrat fra Michigan, til nyhetsbyrået AP.

Senatorene Blumenthal og Conyers forteller at før søksmålet ble sendt ble kun demokratiske senatorer spurt om å signere den, men at de nå kommer til å sende søksmålet til sine republikanske kollegaer for å be dem om å være med.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt