Hopp til innhold

Over 16.000 barn foreldreløse etter ebola

Over 16.000 barn har mistet en eller begge foreldrene under ebolaepidemien i Guinea, Liberia og Sierra Leone, opplyser FNs barnefond UNICEF.

Et barn sitter bak et skilt som advarer om Ebola-karantene i et hus, 22. oktober, 2014.

Et barn sitter bak et skilt som advarer om Ebola-karantene i et hus i Port Loko, Sierra Leone, 22. oktober, 2014.

Foto: Michael Duff / Ap

Ifølge UNICEF har 3.600 barn mistet begge foreldrene i de tre vestafrikanske landene som ble hardest rammet av ebolaepidemien.

Tidligere har UNICEF fryktet at barn som mistet foreldrene til ebola, ville bli stigmatisert i sine lokalsamfunn og avvist av andre slektninger. Men fredag opplyste organisasjonen at mindre enn 3 prosent av dem trenger fosterfamilier.

– Etter at de hadde kommet over den første frykten og de første misforståelsene om ebola, har familiene vært til enorm støtte. De har tatt hånd om og beskyttet barna som mistet foreldrene, sier Manuel Fontaine, UNICEFs direktør for Vest-Afrika.

Ifølge den siste opptellingen til Verdens helseorganisasjon WHO har 8.981 mennesker dødd av ebola i de tre landene, og det er registrert over 22.000 tilfeller.

Ebola-klinikk rives i Monrovia, Liberia, 26. januar, 2015

26. januar ble en av de midlertidige klinikkene i Monrovia i Liberia, drevet av Leger uten grenser, revet som følge av at antall syke i landet er blitt færre og man dermed trapper ned antall plasser til syke.

Foto: STRINGER / Reuters

Antall nye ebola-tilfeller på vei oppover igjen

Antall nye ebola-tilfeller i Guinea, Sierra Leone og Liberia har økt for første gang i 2015, opplyser Verdens helseorganisasjon (WHO).

Økningen ble registrert den siste uken i januar.

– Antall tilfeller i uken økte i alle de tre landene for første gang i år. Det var 124 nye bekreftede tilfeller i løpet av den siste uken fram til februar, opplyste WHO onsdag.

I det siste har allikevel antall nye tilfeller falt raskt, noe som tyder på at epidemien kan nærme seg slutten.

Skolene er åpnet igjen i Guinea, etter å ha vært stengt i fem måneder, Mali er erklært ebola-fritt og antall midlertidige klinikker for å behandle ebolasyke reduseres. Skolene i Liberia er varslet å skulle åpne igjen i februar.

SISTE NYTT

Siste nytt