Spansk prest døde av ebola

Ebolautbruddet i Vest-Afrika har krevd flere enn 1000 menneskeliv, og sitt første europeiske offer. USA har sagt ja til at Liberia får tilgang til eksperimentell medisin, men bare til to rammede leger.

Det pågående ebolautbruddet, som har rammet de fire landene Guinea, Liberia, Sierra Leone og Nigeria hardest, har kostet 1013 menneskeliv, opplyser Verdens helseorganisasjon tirsdag.

Reuters melder at den første europeeren som ble smittet av sykdommen, den spanske legen Miguel Pajares, døde på sykehus tirsdag. Pajares (75) ble fraktet med fly ut av Liberia i forrige uke, etter å ha pådratt seg viruset i forbindelse med sitt arbeid i landet.

Pajares ble hentet ut av landet sammen med nonnen Juliana Bohi. Undersøkelser har vist at Bohi ikke er smittet av viruset.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Miguel Pajares døde av ebola

Den spanske legen Miguel Pajares ble hentet ut av Liberia med fly i forrige uke. Her er han på flyplassen i Madrid.

Foto: INAKI GOMEZ / Afp

Fikk eksperimentelt legemiddel

Pajares har fått behandling med det eksperimentelle legemiddelet ZMapp etter at han kom til Madrid.

Tirsdag har det også kommet meldinger om at USA har sagt ja til en forespørsel fra Liberia, som ønsker å teste ut den nye og eksperimentell medisinen mot den dødelige virussykdommen.

Liberias president Ellen Johnson Sirleaf rettet før helgen en innstendig bønn til sin amerikanske kollega Barack Obama og ba om å få tilgang til det nye legemiddelet.

Mandag ga amerikanske myndigheter grønt lys til dette, og prøvedoser er nå på vei til Monrovia. Tirsdag formiddag er det imidlertid klart at det bare vil gis nok prøvemedisin til å behandle to smittede leger, ifølge Liberias informasjonsminister Lewis Brown.

Han la til at de to aktuelle legene har gitt til samtykke til å ta medisinen, som er utviklet av det amerikanske selskapet Mapp Biopharmaceutical. Amerikanske myndigheter ga i forrige måned grønt lys til å teste ut de nye ebolamedisinene på mennesker.

Foreløpig har legemiddelet blitt gitt til tre vestlige hjelpearbeidere. Inntil nyheten om Pajares dødsfall ble kjent, har tilbakemeldingene når det gjelder virkningene av legemiddelet vært gode.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Ved Foya Ebola-klinikk i nordlige Liberia kjempes en desperat kamp for å redde smittede. ) Byron Zahuwea, national supervisor, Liberian Ministry of Health og ) Peter Clement, WHO sier det haster med å få mer hjelp til sykehuset. (CCTV-reportage)

VIDEO: Ved ebolaklinikken Foya i det nordlige Liberia kjempes en desperat kamp for å redde smittede. Byron Zahuwea, national supervisor, Liberian Ministry of Health og Peter Clement i WHO sier det haster med å få mer hjelp til sykehuset.

Etisk diskusjon

Lederen for Verdens helseorganisasjon (WHO), Margaret Chan, har også åpnet for at det nye og eksperimentelle legemiddelet skal kunne testes ut på leger som er smittet av ebola i Liberia. Mange av ofrene for sykdommen så langt er helsearbeidere.

Bruken av det eksperimentelle legemiddelet, som bare har blitt testet på aper tidligere, har også ført til en opphetet etisk debatt innad i Verdens helseorganisasjon. Kun begrensede mengder av legemiddelet er så langt produsert.

Dette har ført til krav om at større mengder av legemiddelet produseres, og at det også gjøres tilgjengelig for rammede afrikanere. Tirsdag formiddag melder imidlertid nyhetsbyrået AFP at en gruppe medisinske eksperter i WHO har kommet til at bruken av det nye legemiddelet er etisk forsvarlig.

– Når det gjelder de særlige omstendighetene ved dette utbruddet, og gitt at en del vilkår innfris, har panelet kommet til enighet om at det er etisk å tilby dette hittil uprøvde middelet med ukjente og ufordelaktige virkninger, som mulig behandling eller vaksine, sier FN-panelet i en uttalelse.

Ebolafrykt i Sierra Leone

Ebola krever stadig flere menneskeliv i Vest-Afrika, og USA har nå gått med på å la Liberia teste ut en ny og eksperimentell medisin mot den dødelige virussykdommen. Her blir et lik begravd i Sierra Leone.

Foto: HANDOUT / Reuters

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt