Vestkysten brenner: Flere enn 14.000 brannkonstabler kjemper mot flammene

Over 100 skogbranner herjer i 10 delstater i USA og i Canada. Mange tusen mennesker er på flukt fra flammene.

En mann løper forbi et hus slukt av flammer i California.

TRIST REKORD: 2020 var et rekordår for skogbranner i blant annet delstaten California. Så langt viser tallene at 2021 blir enda verre.

Foto: Noah Berger / AP

– Kom dere vekk om dere ønsker å beholde livet, sier Tim McCarley.

Det var beskjeden han og familien fikk av brannmannskapet som drev slukningsarbeid i nabolaget hans i California.

Delstaten er en av flere som rammes av voldsomme skogbranner i USA. Noe av årsaken er hetebølgen som feier over delstaten, med temperaturer på over 50 grader.

Også delstatene Idaho, Oregon, Montana og Arizona er hardt rammet av brannene.

Et fly flyr over en skogbrann i et forsøk på å kvele flammene med en type brannreduserende sand.

Et fly flyr over en skogbrann i nærheten av den lille byen Sisters i Oregon. Brannen vokste seg dobbelt så stor på kun et døgn tidligere denne uken, og flere mennesker måtte evakueres fra byen.

Foto: Oregon Department of Forestry / AP

Til den lokale Tv-kanalen KPTV beskrev McCarley skogbrannen som en «ildtornado».

– Flammene strakte seg metervis opp mot himmelen, slukte trær og hoppet fra sted til sted.

4.000 kvadratkilometer

Over 14.000 brannmannskaper kjemper mot brannene vest og nordvest i USA. 4.000 kvadratkilometer knusktørr skog har til nå gått opp i flammer.

Det tilsvarer et område på størrelse med gamle Østfold fylke.

Skogbrannene begynte for alvor å ta form etter at den andre hetebølgen på vestkysten på få uker, skriver The Guardian.

Hittil i år er det registrert mer enn dobbelt så mange skogbranner som i 2020, som også var et dystert rekordår i California.

Brannkonstabler har jobbet iherdig med å få kontroll på flammene. Etterhvert som de får kontroll på noen, begynner det å brenne andre steder.

10 verste skogbranner i California

År

Område

Kvadratkilometer

1

August 2020

Glenn, Lake, Mendocino, Tehama, Trinity

Nord-California

4179

2

Juli 2018

Mendocino

Nord-California

1858

3

August 2020

Santa Clara, Alameda, Contra Costa, San Joaquin, Merced, Stanislaus

Rundt San Francisco

1605

4

September 2020

Fresno, Madera

Sentralt i California

1537

5

August 2020

Colusa, Lake, Napa, Sonoma, Solano, Yolo

Nord for San Francisco

1470

6

August 2020

Plumas, Butte

Nord i California

1291

7

Desember 2017

Ventura og Santa Barbara

Nord for Los Angeles

1141

8

Oktober 2003

San Diego

Sør i California

1106

9

August 2012

Lassen

Nordøst i California

1100

10

August 2013

Tuolumne

Øst i California

1041

– Aldri sett lignende

Sammen med høye temperaturer og tørke, får skogbrannene bistand fra varm vind og lynnedslag. Samtidig som flere tusen mennesker er evakuert fra sine hjem, blokkerer noen av skogbrannene bilveier og skaper problemer for brannmannskapene.

En brannbil og to brannkonstabler står foran en skog i fyr og flamme.

14.700 brannkonstabler er i aktiv tjeneste langs den amerikanske vestkysten for å bekjempe de 67 skogbrannene som nå herjer i området.

Foto: Noah Berger / AP

Store deler av en nasjonalpark i Fremont-Winema i Oregon er rammet av branner nå. Brannområdet har fått et eget navn, «The Bootleg». Her ble situasjonen uhåndterlig for brannkonstabler, som måtte trekke seg unna sist mandag.

Brannsjefen omtalte da situasjonen som livsfarlig.

– Jeg har aldri sett en brann med lignende intensitet, eller som har vokst så mye så fort, uttalte Mark Enty, leder for en av innsatsgruppene på stedet.

Varmerekord skyldes klimaendringer

Også nabolandet Canada sliter med skogbranner etter ukevis med ekstrem hete.

En gate med utbrente bygninger i British Columbia i Canada.

Også i Canada er det flere skogbranner enn brannkonstablene klarer å kontrollere. Her fra en småby i British Columbia.

Foto: JENNIFER GAUTHIER / Reuters

Nylig ble det satt ny varmerekord tre dager på rad i British Columbia, med temperaturer opp mot 50 grader. Skogen er knusktørr og det skal lite til før branner oppstår.

Forskerne i gruppa World Weather Attribution sier at klimaendringer som skyldes utslipp, gjorde disse hetebølgene minst 150 ganger så sannsynlig.

Temperatur i verden siden 1880 sammenlignet med snittet i perioden 1991-2020
Kilde:

Dette er fordi alle årene nå sammenlignes med en ny normal, det vil si gjennomsnittet av vær i 30-årsperioden 1991-2020. Disse 30 årene har vært uvanlig varme. De fleste andre år blir derfor kaldere enn normalt.

Inntil nylig brukte forskerne en normalperiode som gikk fra 1961-1990. I disse årene var det relativt kaldt. Det begynner å bli en god stund siden 1960-tallet og den nye normalen gjør at vi kan sammenlignet været med klimaet (normalen) som folk faktisk opplever i dag.

Normal-perioden blir bestemt av Verdens meteorologiorganisasjon (WMO), og brukes i alle land. På den måten kan vi sammenligne været i Norge med andre land og vi kan måle endringer over hele kloden.

Dette tallet er resultat av et komplisert regnestykke.

Det gjøres målinger med termometre både på land og på havoverflaten (på havet er termometrene festet til bøyer). Noen steder står termometrene tett, ander steder er det langt mellom dem. Ved hjelp av statistisk metode klarer forskerne å gi målingene ulik vekt, slik at alle områder får like stor betydning:

Dataene som brukes i denne grafen kommer fra amerikanske NOAA. De har delt kloden inn i ruter på 5° x 5° og regner ut én temperatur for hver rute. Da kan de igjen regne seg frem til et globalt tall, for hver måned eller for hvert år. De kan også lage tall for temperaturen bare over havet eller bare over land, eller for den nordlige og sørlige halvkule. Rutene på polene er mindre enn langs ekvator på grunn av klodens krumming. Dette tar forskerne også hensyn til i regnestykket sitt.

Andre, som for eksempel NASA eller Hadley Centre, regner på litt andre måter enn NOAA. Derfor er det gjerne små forskjeller på de ulike datasettene. Trenden de viser er uansett den samme: Siden 1880 har verden blitt varmere.

Regionen har denne sommeren opplevd ekstreme temperaturrekorder, flere grader høyere enn tidligere rekorder.

– Det er absolutt ingen tvil om at klimaendringer har spilt en rolle her, sa Friederike Otto fra Oxford-universitetet på en pressekonferanse.

Må spare på strømmen

Brannene vest i USA rammer ikke bare store skogsområder og bolighus, men har også ødelagt kraftlinjer som forsyner folkerike California med elektrisitet.

I forgrunnen flere hus, i bakgrunnen er åskammer druknet i flammer.

Utah er en av delstatene i USA som er hardt rammet av skogbranner. Rekordhøye temperaturer gjør at brannene sprer seg fortere.

Foto: Jeffrey D. Allred / AP

Delstatens myndigheter oppfordrer innbyggerne til å spare på strømmen og håper forbruket vil falle ettersom temperaturen ifølge meteorologene er i ferd med å synke og behovet for luftkjøling blir mindre.

Nord i California skal brannmannskaper være i ferd med å få kontroll over de store brannene som er døpt Beckwourth Complex. De ble utløst av lynnedslag og har hittil rasert rundt 375 kvadratkilometer skog.

SISTE NYTT

Siste nytt