Hopp til innhold

Skandalevideo vekker betent strid: Hvilke bånd har Europas høyreekstreme til Putin?

Østerrikes president ber innbyggerne om unnskyldning. Bakgrunnen er regjeringskrisen som har oppstått etter den mye omtale «skandalevideoen fra Ibiza», som nå også kan felle forbundskansler Sebastian Kurz.

 President Alecxander van der Bellen og forbundskansler sebastian Kurz i Østerrike

Østerrikes president Alexander van der Bellen ber folket om ikke å vende politikerne ryggen. Skandalevideoen med en politiker fra det høyreradikale Frihetspartiet rammer nå også den konservative forbundskansleren Sebastian Kurz, som kan bli felt på mandag når det voteres over mistillit.

Foto: Leonhard Foeger / Reuters

President Alexander van der Bellen frykter politikerforakt og ber østerrikerne om ikke å vende politikerne ryggen.

I en tv-tale tirsdag kveld kom presidenten med en appell til innbyggerne om å ikke skjære alle politikere over én kam.

Han refererte til det han kaller «de rystende og umoralske bildene fra Ibiza», som viser tidligere viseforbundskansler Heinz-Christian Strache fra det høyreradikale Frihetspartiet i dialog med en angivelig russiske milliardærer.

Videoen kommer kort tid før valget til nytt EU-parlament, og får mange til å igjen stille spørmål ved hvilke bånd Europas ekstreme høyrefløy har til Russland.

– La oss ikke glemme at de forferdelige bildene har ført til et massivt tillitsbrudd, sa presidenten.

Sebastian Kurz

Sebastian Kurz var de konservatives «vidunderbarn» som inviterte Frihetspartiet ytterst til høyre med seg i regjering. Nå vil de sammen med opposisjonen felle ham.

Foto: ROLAND SCHLAGER / AFP

Frykter konsekvensene

– De skadene disse bildene vil føre til kan vi ikke forutse nå, sa presidenten og la til at han ber innbyggerne om unnskyldning for hva velgerne nå vil tenke om politikere.

Van der Bellen viste til videoen som har rystet Østerrike.

Den viser tidligere viseforbundskansler Heinz-Christian Strache fra Frihetspartiet tilby en angivelig russisk milliardær lukrative offentlige kontrakter i bytte mot politisk pengestøtte.

– Vi er ikke sånn. Østerrike er ikke sånn, sa presidenten i TV-talen.

Videoen av Heinz-Christian Strache fra Ibiza har utløst regjeringskrise og kan ta statsminister Sebastian Kurz med seg i dragsuget.

Regjeringskrise

Videoen som har utløst krisen skal være fra 2017 og viser Heinz-Christian Strache i lystig lag i et luksuriøst feriehus på den spanske ferieøya Ibiza.

Det Strache ikke var klar over, var at det i huset var montert både skjulte kameraer og mikrofoner.

Opptaket viser Heinz-Christian Strache tilby statlige kontrakter til en kvinne som utgir seg for å være niesen til en rik donor fra Russland.

Den russiske kvinnen tilbyr seg å investere i de høyrenasjonales valgkamp, tre måneder før valget skulle finne sted. Hun skal også være interessert i å investere i Østerrikes største avis, Kronen Zeitung.

Forslaget vekker begeistring hos Strache, som snakker om hvordan avisen kan brukes i valgkampen og hvordan det kan sikre partiet flere velgere, når man bare får skiftet ut de mest kritiske journalistene.

Heinz-Christian Strache

Heinz-Christian Strache trakk seg i helgen som visestatsminister i Østerrike.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

Regjeringspartier i tottene på hverandre

Det var de tyske avisene Der Spiegel og Süddeutsche Zeitung som kom med avsløringen 17. mai.

Det førte til at visestatsminister Heinz-Christian Strache trakk seg lørdag og Sebastian Kurz skrev ut nyvalg i september.

Men det stoppet ikke med det.

Da forbundskansleren også valgte å sparke innenriksminister Herbert Kickl mandag, steilet Frihetspartiet. Partiet hadde både forsvarsministeren, utenriksministeren, sosialministeren og transportministeren i regjeringen, men toget ut og truet med mistillit mot Kurz.

I dag ble det klart at de folkevalgte skal stemme over et mistillitsforslag på mandag.

Østerrikes president Alexander van der Bellen

Østerrikes president Alexander van der Bellen ber innbyggerne om unnskyldning for det politiske kaoset som har rammet nasjonen.

Foto: Michael Gruber / AP

«Vidunderbarn»

Sebastian Kurz var de konservatives «vidunderbarn» som inviterte Frihetspartiet ytterst til høyre med seg i regjering. Nå vil de sammen med opposisjonen felle ham.

Østerrike ble kalt utstillingsvinduet for høyrepopulistisk makt i Vest-Europa med forbundskansler Sebastian Kurz koalisjonsregjering.

Presidenten i Østerrikes nasjonalforsamling, Wolfgang Sobotka, kaller nå inn til ekstraordinært møte mandag 27. mai, der de folkevalgte skal stemme over et mistillitsforslag mot Sebastian Kurz.

Det skjer etter at alle ministrene fra Frihetspartiet mandag forlot regjeringen.

Wien

«Denne regjeringen er korrupt» sto det på plakatene til de mange demonstrantene som møtte opp i Wien lørdag for å demonstrere etter at Ibiza-videoen ble kjent.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

FN advarte mot regjeringen

Da de konservatives «vidunderbarn» Sebastian Kurz (31) gikk av med seieren under valget i 2017, inviterte han Frihetspartiet FPÖ ytterst til høyre med seg i regjering.

Årsaken var at Frihetspartiet hadde fått 26 prosent av stemmene.

– Jeg tolker denne seieren som en ordre fra folket om å forandre landet vårt, slo Sebastian Kurz den gang fast.

FN gikk raskt ut og advarte mot Østerrikes nye regjering. FNs menneskerettighetssjef mente den unge statsministeren spilte på fremmedfrykt for å sikre seg makten.

Kneissel og Putin danser

Østerrikes utenriksminister Karin Kneissl og Russlands president Vladimir Putin i august 2018.

Foto: POOL / Reuters

«Samarbeidspakt» med Putins parti

Avsløringen får mange til å igjen stille spørsmål ved hvilke bånd Frihetspartiet har til Russland.

Da Karin Kneissl i Frihetspartiet, som fungerte som utenriksminister i Kurz regjering inntil i går, giftet seg i august i fjor skapte det overskrifter verden rundt.

Russlands president gjestet Østerrikes utenriksministers bryllup

Russlands president gjestet Østerrikes utenriksministers bryllup

Smilende i en hvit, tradisjonell folkedrakt, danset hun under bryllupet med ingen ringere enn den russiske presidenten Vladimir Putin.

Det ble da kjent at Frihetspartiet i 2016 skal ha skrevet under på en slags «samarbeidspakt» med Putins russiske parti, Forente Russland.

Nå vil nok en skandale i partiet også ramme forbundskansler Sebastian Kurz, som etter alt å dømme blir avsatt mandag.

Verdens yngste statsminister

Sebastian Kurz imponerte tidlig som et politisk stjerneskudd i Europa.

I 2013 ble han som 27-åring utenriksminister i Østerrike, og med det Europas yngste minister.

Han satt i regjering med sosialdemokratiske SPÖ og statsminister Christian Kern før valget i 2017. Men samarbeidet mellom Det konservative folkepartiet ÖVP og SPÖ hadde surnet, og valginnspurten ble preget av avsløringer om en svertekampanje der de to partiene rettet kraftige beskyldninger mot hverandre.

Da valgresultat viste at Det konservative folkepartiet ÖVP fikk 31,5 prosent av stemmene, mens sosialdemokratiske SPÖ fikk 26,9 prosent og Frihetspartiet FPÖ 26 prosent, la altså Kurz om kursen og ble verdens yngste statsminister.

I 2018 tok den unge statsministeren i tillegg over formannskapet i EU, mens konflikten mellom det sterkt høyrepopulistiske FPÖ og mer konservative ÖVP gradvis tilspisset seg på hjemmebane.

Det er ikke første gang det skjer.

Jürg Haider

Jörg Haider ga Europas høyreradikale partier et ansikt, og førte Frihetspartiet i regjering.

Foto: RONALD ZAK / Ap

Parti stiftet av tidligere nazister

Det var den østerrikske politikeren Jörg Haider som for alvor ga Europas høyreradikale partier et ansikt.

Frihetspartiet FPÖ ble stiftet i 1955 av blant annet tidligere nazister. Da Haider inntok lederstolen i 1986 hadde partiet en oppslutning på 5 prosent. 13 år senere hadde den steget til 27 prosent.

Under Haiders ledelse tok Frihetspartiet steget til det ytterste høyre i østerriksk politikk. Det ga partiet økt oppslutning og førte til regjeringsposisjon i 2000.

I Europa ble den nye regjeringen i Østerrike en paria, og utsatt for boikottlignende aksjoner fra andre statsledere. Ledere fra flere europeiske land unnlot blant annet å ta medlemmer av Schüssel-regjeringen i hånden under offisielle møter.

Men det konservative folkepartiet ÖVP og Frihetspartiet FPÖ hadde også problemer med å komme til enighet den gang, og samarbeidet imploderte.

Mandag kan Sebastian Kurz' koalisjon lide samme skjebne, og dra «vidunderbarnet» med i dragsuget.

SISTE NYTT

Siste nytt