Nye gjerder skal stanse flyktningene

Østerrike vil nå bygge nye grensegjerder for å stanse strømmen av flyktninger. Slovenia vurderer det samme. Samtidig er mange tusen nye flyktninger på vei nordover gjennom landene på Balkan.

Grensegjerde mellom Ungarn og Kroatia

NYE HINDRINGER: Østerrike og Slovenia vil bygge nye grensegjerder for å stanse flyktningene. Dette er det foreløpig siste gjerdet som er satt opp, på grensa mellom Ungarn og Kroatia.

Foto: CSABA SEGESVARI / Afp

I Østerrike sier myndighetene at de trenger ti dager til å planlegge et nytt gjerde og andre tekniske barrierer på grensa mot Slovenia. Men det er ikke satt en konkret dato for når gjerdet skal bygges.

Første grensegjerde mellom Schengen-land

Østerrikes innenriksminister Johanna Mikl-Leitner

BYGGER GJERDE: – Østerrike må sikre en kontrollert innreise av flyktninger, sier innenriksminister Johanna Mikl-Leitner.

Foto: STR / Ap

Østerrike og Slovenia er både EU-medlemmer og deltakere i Schengen-sonen.

Når grensegjerdet kommer på plass, vil det bli første gang det kommer en slik hindring mellom to Schengen-land. Hele ideen med sonen er å sørge for fri ferdsel mellom landene.

– Dette dreier seg om å sikre en kontrollert innfart til landet vårt, vi skal ikke stenge grensa, sier den østerrikske innenriksministeren Johanna Mikl-Leitner ifølge nyhetsbyrået AFP.

Hun mener også at tyske myndigheter er for trege med å slippe inn flyktningene, og at de derfor blir for lenge i Østerrike.

Les også: Frivillige slår alarm om grufulle forhold for flyktninger

Les også: Flykta åleine som femtenåring

Les også: – Det er fullstendig kaos, og ingen har oversikt

Dette er nå situasjonen når det gjelder grensegjerder i Europa:

  • Ungarn bygde i sommer et dobbelt gjerde mot Serbia
  • Ungarn satte i høst opp et nytt gjerde på grensa mot Kroatia
  • Østerrike vil sette opp et gjerde og andre fysiske hindere mot Slovenia i løpet av kort tid.
  • Slovenia vurderer å bygge et gjerde mot Kroatia.

Tyskland kritiserer

– Den pågående flyktningekrisen i Europa kan ikke løses ved å bygge gjerder og murer, sier den tyske regjeringens talsmann Steffen Seibert.

Ungarske soldater setter opp gjerde mot Kroatia

FLERE HINDERE: Ungarske militære setter opp det foreløpig siste gjerdet på grensa mot Kroatia.

Foto: STR / Afp

Han understreker at problemene bare kan løses hvis Europa går i samme retning, og dersom alle landene samarbeider.

Den tyske innenriksministeren anklager samtidig Østerrike for å ha fraktet flyktninger til den tyske grensa med busser, og så la dem passere grensa i nattemørket uten å varsle tyske myndigheter.

– Dette er en upassende oppførsel av østerrikske myndigheter, sier innenriksminister Thomas de Maisiere til tyske medier.

Tusenvis av flyktninger på vei nordover

Flyktningestrømmen fortsetter

Samtidig med at de europeiske landene krangler om hvilke tiltak som bør settes inn, meldes det om at store menneskemengder er på vei gjennom landene på Balkan.

Bare i Serbia er nå 10 000 flyktninger på vei nordover, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

På grensa Slovenia-Østerrike

VANSKELIGERE: Hvis nye gjerder kommer opp i Østerrike og Slovenia, vil det ikke bli lett for flyktningene å finne alternative ruter.

Foto: Vladimir Simicek / Afp

Etter at Ungarn satte opp sine grensegjerder og styrket vaktholdet, gikk flyktningestrømmen fra Serbia over til Kroatia, derfra videre til Slovenia, Østerrike og Tyskland.

Nye gjerder inn til Østerrike kan føre til at store menneskemengder blir værende i det lille landet Slovenia. Der vurderer myndighetene å sette opp et gjerde mot Kroatia.

Nå blir det ikke lett for flyktningene å finne nye ruter.

EU vil ikke ha gjerder

I kveld har det vært kontakt mellom EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker og Østerrikes statsminister Werner Faymann. I en uttalelse heter det at grensegjerder ikke hører hjemme i Europa. Det melder nyhetsbyrået AFP.

Men det er uklart hva dette betyr for planene som Østerrikes regjering presenterte i dag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt