Normal

OSSE godkjenner valget i Ukraina

OSSE sine valgobservatører mener helgens presidentvalg i Ukraina i stor grad ble gjennomført i tråd med sine «demokratiske forpliktelser».

Petro Porosjenko

Valget av Petro Porosjenko som Ukrainas nye president blir godkjent av OSSE.

Foto: Sergei Chuzavkov / Ap

Med en valgdeltagelse på i overkant av 60 prosent sier Organisasjonen for Samarbeid og Sikkerhet i Europa (OSSE) at presidentvalgets vinner Petro Porosjenko, har legitimitet i befolkningen til å gjennomføre reformer og få en slutt på krisen i Ukraina.

– Kvaliteten på valget var ualminnelig god, og det gir derfor Ukraina en ny president som har legitimitet til øyeblikkelig å innlede en inkluderende dialog med alle borgere øst i landet, sier Andreas Gross, leder av delegasjonen fra Europarådet, en av institusjonene som leder OSSEs valgobservatører.

Dialog med russerne

Med rundt 54 prosent av stemmene vil sjokoladekongen fra Lviv bli landets nye president. Dermed kan jobben med å få på plass en dialog med sine russiske naboer og stabilisere situasjonen i øst, begynne.

Russland og utenriksminister Sergej Lavrov uttalte i dag at de ønsker et samarbeid med den nye regjeringen i Kiev og at de respekterer det ukrainske folks valg.

Nøkkelen til å løse krisen i Ukraina er «dialog og kompromiss mellom Kiev og regionene i øst», framholder den russiske utenriksministeren, som også understreker at de militære kampene øst i landet må avsluttes.

Og han får svar fra den nyvalgte presidenten.

– Jeg støtter en fortsettelse av operasjonen, men jeg krever at formatet blir endret. Den må ha snevrere tidsrammer og være mer effektiv, sier Porosjenko under en pressekonferanse i dag.

I natt tok prorussiske separatister kontroll over flyplassen i Donetsk og journalister på stedet rapporterte om skuddvekslinger og tykk svart røyk etter at ukrainske soldater rykket inn i området.

Beholder regjeringen

Porosjenko framholder også at det er umulig å sikre stabilitet i Øst-Ukraina uten at Russland bidrar, og at han allerede i begynnelsen av juni ønsker et møte med russiske ledere.

– Jeg håper Russland vil støtte innsatsen for å takle situasjonen i øst. Vi vil ikke la Øst-Ukraina bli som Somalia, sier han og gjentar at han gjerne snakker med separatister som har lagt ned våpnene, men ikke terrorister som truer den ukrainske statens sikkerhet.

Porosjenko opplyser at han vil beholde Ukrainas nåværende regjering, som ledes av statsminister Arsenij Jatsenjuk.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt