Hopp til innhold

Oslo-samtalene: Diskuterer nyvalg i Venezuela

Ansikt til ansikt, på et møterom i Oslo, diskuterte partene i Venezuela i går mulighetene for et nyvalg i landet, skriver en spansk nettavis.

Kombinasjon av Juan Guaido (t.v.) og Nicolas Maduro

Opposisjonsleder Juan Guaido og president Nicolas Maduro har begge representanter i Oslo, som diskuterer mulighetene for et nyvalg.

Foto: STF / AFP

Samtalene, som foregår på et hemmelig sted i Oslo, er tilrettelagt av Norge i håp om å få en slutt på den dype politiske og økonomiske krisen i landet.

Mens dagliglivet gikk sin vante gang i hovedstaden i går, satt partene i et møterom og snakket om et svært omstridt tema i Venezuela: muligheten for nyvalg.

Forhandlingene varer etter planen til onsdag, skriver den spanske nettavisen ALnavió.

Maduro vil ikke ha lekkasjer

Et nyvalg og en overgangsregjering har vært de tydeligste kravene fra opposisjonsleder Juan Guaidó.

Til sammen sju representanter for president Nicolás Maduro og Juan Guaidó er til stede på møtene i Oslo. Det skjer etter fire måneder med politisk maktspill.

President Nicolas Maduro ba i går om «orden i rekkene» for å forhindre at det lekkes informasjon fra møtene i Oslo, skriver nyhetsbyrået AP.

Presidenten har også lagt ut en video der han takker Norge for innsatsen.

Laster Twitter-innhold

Dette er andre gang partene møtes i Norge denne måneden.

Utenriksdepartementet har tidligere omtalt samtalene som en «del av en utforskningsfase» med sikte på «å støtte dem i arbeidet for å finne en løsning på situasjonen i landet».

Norge roser partene for deres innsats, og vi verdsetter deres vilje til å finne en løsning, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i helga.

Kjent fredsmekler leder samtalene

Diplomaten Dag Nylander leder Venezuela-samtalene, etter det NRK kjenner til.

Dag Nylander

49-åringen Dag Nylander styrer Venezuela-forhandlingene i Oslo.

Foto: LUIS ACOSTA / Afp

Nylander hadde en sentral rolle i forhandlingene mellom FARC-geriljaen og Colombia, som Norge ledet sammen med Cuba. Partene ble enige om en fredsavtale i 2016.

Han har også vært FNs spesialutsending til grensekonflikten mellom Venezuela og Guyana.

Tidligere borgermester kritisk til Oslo-samtalene

Tidligere borgermester i Caracas-regionen, Antonio Ledezma, er kritisk til forhandlingene i Oslo. Han kaller det en «stor feil».

På Twitter sier han at han stiller seg bak Guaidó, men han frykter at presidenten kun vil bruke forhandlingene til å kjøpe seg tid.

Ledezma, som nå bor i eksil, viser til tidligere feilslåtte forsøk på forhandlinger mellom opposisjonen og regimet.

Laster Twitter-innhold

Sist gang partene møttes ansikt til ansikt var i 2017–2018 på Den dominikanske republikk.

Her skulle det diskuteres en tidsplan for nytt presidentvalg og løslatelse av høyreaktivister, som var beskyldt for gatevold i 2017. Opposisjonen trakk seg fra forhandlingene, og ble ytterligere splittet.

USA vil fjerne Maduro

Det amerikanske utenriksdepartementet mener det eneste Oslo-samtalene bør handle om, er betingelsene for president Maduros avgang.

I en uttalelse fra Washington heter det at tidligere fredsforsøk er brukt til å splitte opposisjonen og kjøpe seg tid.

I Oslo demonstrerte en håndfull personer mot USAs innblanding i Venezuela. Venezuelas ambassade i Norge omtaler det som en solidaritetsprotest.

Laster Twitter-innhold

Venezuelas utenriksminister Jorge Arreaza har videresendt en twitter-melding fra det russiske utenriksdepartementet, der de tilbyr å hjelpe i meklingen.

Laster Twitter-innhold

Jobber for fred

Venezuela er rammet av en dyp økonomisk og politisk krise.

Butikkhyller står tomme etter en skyhøy inflasjon, og mange er drept i demonstrasjoner mot landets president Nicolás Maduro.

Krisen har ført til at over en million venezuelanere har rømt til nabolandet Colombia.