Osama bin Ladens livvakt løslatt

Etter 14 år som fange på Guantánamo er livvakten til Osama bin Laden løslatt og sendt til Montenegro.

 Abd al Malik Abd al Wahab innsatt på Guantanamo

SLIPPES FRI: I følge amerikansk etterretnings egne vurderinger utgjorde Abdel Malik Abdel Wahab al-Rahabi en trussel for for USA og deres allierte. Det blir har slått fast at han var medlem av Al Qaida, og at han hadde blitt trent opp for kamp og selvmordsbombere i forbindelse med angrepet i USA 11. september 2001. Nå slippes han fri etter 14 år på Guantánamo.

Foto: WikiLeaks

Abdel Malik Abdel Wahab al-Rahabi (37) skal ifølge lekkede dokumenter publisert av Wikileaks og New York Times ha fungert som livvakt for Osama bin Laden og være giftet inn i den tidligere Al Qaida lederens familie.

I 2001 ble al-Rahabi tatt til fange sammen med 31 andre Al Qaida-krigere omtalt av amerikanske etterretningsagenter som "Dirty 30", ifølge de samme dokumentene.

Vanskelig fange å flytte på

I dag blir han løslatt og sendt til Montenegro. Ifølge Pentagon markerer løslatelsen begynnelsen på det som kan bli en ny runde med løslatelser fra den omstridte fangeleiren, som ligger inne på en amerikansk militærbase på Cuba.

Etter en intens sikkerhetsgjennomgang ble Abdel Malik Abdel Wahab al-Rahabi klarert for løslatelse i desember 2014, men det har vært vanskelig å finne et land som ville ta imot ham. På grunn av borgerkrigen i Jemen, blir Guantánamo-fanger ikke sendt tilbake til landet. al-Rahabi er den andre fangen i år som får opphold i Montenegro.

USA-GUANTANAMO/

LØSLATT FRA GUANTANAMO: Da Barack Obama overtok som president i USA i 2009, var det 242 innsatte i Guantánamo. Obama lovet at leiren skulle tømmes før han gikk av som president.

Foto: POOL / Reuters

Ble sett på som terrorist

Abdel Malik Abdel Wahab al-Rahabi har vært holdt på Guantánamo siden rett etter at leiren åpnet i 2002. I en Pentagon rapport som ble frigitt før han skulle ha en gjennomgang med styret for fangeleiren i 2013, kommer det frem at al-Rahabi hadde reist fra sitt hjemland Jemen til Afghanistan og "nesten sikkert" blitt medlem av Al Qaida.

Men han ble aldri tiltalt for noen forbrytelse, og myndighetene bestemte seg til slutt for at han ikke utgjorde noen sikkerhetstrussel og kunne dermed bli frigitt.

I løpet av årene på Guantánamo har al-Rahabi studert engelsk, jobbet med militære tjenestemenn for å lette spenninger i interneringssenteret og ikke minst jobbet med flere medfanger på en omfattende plan for en post-Guantánamo landbruksbedrift under navnet "Jemen Milk and Honey Farms Limited".

Les også: Slik opplevde NRK den omstridte fangeleiren på Guantánamo

Flere ut fra Guantánamo

Ifølge advokaten hans, David Remes var al-Rahabi desperat etter å komme seg ut av Guantánamo for å gjenforenes med sin kone og datter.

Advokaten som har representert over 20 fanger på Guantánamo i løpet av årene sier det har vært en merkbar lettere stemning blant mennene han har møtt ved basen de siste ukene.

– Det er ikke lengre et spørsmål om, eller et spørsmål når, det er et spørsmål om hvor snart (når de innsatte slippes ut, red.anm.) sier Remes til nyhetsbyrået AFP.

Det er for tiden 79 fanger på Guantánamo, og 29 av dem er godkjent for løslatelse. President Obama lovet da han ble innsatt at leiren skulle stenges innen et år. Han har nå et drøyt halvår på seg, om han skal klare å tømme Guantánamo for innsatte før presidentperioden hans utløper i januar.

Les også: Legger frem plan for å stenge Guantánamo-basen

SISTE NYTT

Siste nytt