Hopp til innhold

Orlando-terroristen krevde at USA skulle stoppe bombing i Irak og Syria

Massedrapsmannen Omar Mateen (29) ringte politiet under skytemassakren i Orlando. På arabisk krevde han stopp i USAs bombing i Irak og Syria.

Omar Mateen tar bilde av seg selv med mobiltelefonen

MASSEDRAPSMANNEN: Omar Mateen skjøt og drepte 49 mennesker på utestedet Pulse i Orlando. Han ble drept i en skuddveksling da politiet stormet stedet og reddet ut gisler.

Foto: HANDOUT / Reuters

Den første oppringningen skal ha kommet rundt en halvtime etter de første meldingene om skyting på utestedet, og varte under ett minutt.

Mateen: «I Guds navn den barmhjertige.

911-operatør: «Hva?»

Mateen: «Lovet være Gud, må bønner og fred være med Guds profet. Jeg er i Orlando, og jeg gjennomførte skytingen.»

Slik introduserte Omar Mateen seg i 911-samtalen.

Hevdet han hadde bombe

Mateen sa han var en islamsk soldat, men på en pressekonferanse mandag gjentok FBI det CIA opplyste om torsdag – at det ikke er noe som tyder på at Mateen var ledet av en utenlandsk terrororganisasjon.

FBI sier terroristen ble radikalisert innenlands.

IS har hevdet at Mateen var en av soldatene til «kalifatet i Amerika».

Under nødsamtalen sa Mateen til politiet at han hadde en bombe i en bil utenfor, men ingen ble funnet.

I samtalen hevdet Mateen også at det ville komme flere aksjoner i de kommende dagene.

FBI sier Mateen i nødsamtalen snakket på en kald, rolig og veloverveid måte.

Det har tidligere kommet fram at Mateen i nødsamtalen sverget troskap til IS og andre terrororganisasjoner. Dette ble først sensurert i FBIs gjengivelse, men senere på mandagen ble dette offentliggjort likevel.

911-operatør: «Hva er navnet ditt?»

Mateen: «Mitt navn er jeg sverger troskap til Abu Bakr al-Baghdadi i Den islamske staten.»

911-operatør: «OK. Hva heter du?»

Mateen: «Jeg sverger troskap til Abu Bakr al-Baghdadi fra den Islamske Staten. Må Gud beskytte ham på vegne av Den islamske staten.»

Drapsmannen sier han er i Orlando, og samtalen tar slutt etter 50 sekunder.

Laster Twitter-innhold

Drepte 49 personer

Omar Mateen (29) skjøt og drepte minst 49 mennesker og såret over 50 andre da han natt til søndag 12. juni gikk til angrep på nattklubben Pulse, et utested for homofile og andre LHBT-personer (se fakta).

Drapsmannen ringte politiets nødnummer tre ganger. 13 minutter etter den første nødsamtalen, følger den første samtalen med en gisselforhandler. Den varer i omtrent ni minutter. 15 minutter senere snakket Mateen med forhandleren på nytt. Denne samtalen varer i omtrent 16 minutter. 11 minutter etter det igjen følger den siste samtalen med forhandleren. Den varer i omtrent tre minutter.

Skrev på Facebook under angrepet

Mens han holdt flere personer som gisler, skal Omar Mateen også ha søkt etter nyheter om angrepet, publisert uttalelser på Facebook og sendt tekstmeldinger til kona.

Ifølge senator Ron Johnson, som leder sikkerhetskomiteen i Senatet, skrev Mateen på Facebook:

«Amerika og Russland må stanse bombingen av IS» og «Ekte muslimer vil aldri akseptere Vestens skitne metoder. Dere dreper uskyldige kvinner og barn gjennom luftangrep...nå kan dere smake IS' hevn.»

France Nightclub Shooting Reacts
Foto: Martin Meissner / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt

Hun vil redde regnskogen i Brasil

Marina Silva ledet kampen mot avskoging for 20 år siden. Nå er hun tilbake som miljøminister i Brasil for å fullføre jobben.