Hopp til innhold

Orkanturist var nær døden

Amerikaneren Josh Morgerman er blitt berømt for å oppsøke orkaner. Han høster mye kritikk for sin hobby, og turen til øyet av orkanen Dorian holdt på å bli hans siste.

Orkanjeger Josh Morgerman

HAR VÆRT I OVER 30 STORMER: Orkanjegeren Josh Morgerman slik han fremstår i et reklamebilde for TV-serien Hurricane Man.

Foto: iCyclone

Venner og følgere av Josh Morgerman i sosiale medier var bekymret og meldte ham savnet. Det var to dager etter at øyet til orkanen Dorian hadde passerte over øya Great Abaco i Bahamas.

Laster Twitter-innhold

Morgerman, som bruker navnet iCyclone i sosiale medier, hadde lagt ut sin siste twittermelding klokken 11:40 lokal tid 1. september. Den var dramatisk.

– Beskyttelsen blir revet av vinduene. Vi pakker barna inn i tepper og flytter dem til et tryggere sted. Trykket er 969 millibar.

Laster Twitter-innhold

Så ble det stille fra orkanjegeren, som har nær hundre tusen følgere på Twitter og 163.000 på Facebook.

Orkanen har skapt store ødeleggelser i Marsh Harbour, Grand Abaco Island, som er et av de større øyene på Bahamas. Det skal også være et av de aller mest rammede områdene.

Orkanen har skapt store ødeleggelser i Marsh Harbour, Grand Abaco Island der orkanjeger Josh Morgerman oppholdt seg.

– Som sex

Den barnløse 49 åringen sier han meget tidlig ble bitt av orkanbasillen. Det skjedde da huset til seks år gamle Josh sto i veien for orkanen Belle i 1976.

Det var først etter utdannelsen ved Harvard, og etter å ha bygd opp et markedsføringsfirma, at Morgerman begynte å vie hele sin tid til lidenskapen. I de siste ti årene er det dette han har drevet på med: Å jakte orkaner, tyfoner og sykloner.

Få orkaner i Nord-Amerika har vært kraftigere enn Michael, som treffer Florida i oktober 2018.

LAGDE TV SERIE: Stormene Morgerman oppsøkte i 2018 har gitt grunnlag for en dokumentarserie i åtte deler. NRK har kjøpt den inn, og du kan se den her.

– Det er en avhengighet. Det er som en søken etter mat eller sex. Det er vanskelig å beskrive, men det motiverer deg, fortalte Morgerman til bladet Outside tidligere i år.

HER VAR MORGERMAN: Orkanen Michael treffer land i 2018. Orkanjegeren var i samme rommet som fotografen som filmet dette.

Kritisert

I sosiale medier blir Josh beskrevet som en modig helt. Det kommer også negative beskrivelser.

– Det irriterer meg at du med vilje plasserer deg i farlige situasjoner. Du blir bare én ekstra person som trenger hjelp. En som tar plassen til noen som ikke hadde et valg, skriver twitterkontoen Georg Papp.

Morgerman svarer på kritikken med at han er en frisk, sterk mann med meget bred erfaring fra ekstreme værhendelser. Han mener han kan være en ressurs når uværet kommer.

I videoene han legger ut i sosiale medier etter de forskjellige hendelsene, er det normalt å se den skjeggete, tettbygde Morgerman bære kvinner og barn i sikkerhet. Han har erfaring i å vurdere hvor trygge beskyttelsessteder er, og gir råd til andre.

SPESIELT UTSATT: Morgerman forteller at gjestearbeiderne som bodde i dårlig sikrede hus er hardt rammet av orkanen. Området The Mudd lå lavt i terrenget, og ble utradert av stormfloen.

– En feilvurdering

Først 3. september kommer det livstegn fra Morgerman. Da har han reist med et militært helikopter til hovedstaden i Bahamas, Nassau.

– Ja, jeg er i live. Trodde jeg var trygg. Valgte en betongbygning på en høyde i Marsh Harbour. Trodde feil, skrev orkanjegeren på Twitter.

Senere kommer han med en mer detaljert beskrivelse av de tre døgnene. På sin facebookside forteller Morgerman at skolebygningen ble revet i stykker av vinden. At han og de andre flyktet til et sikrere sted da det rolige øyet passerte øya.

Alle som var i rommet der Morgerman oppholdt seg, kom gjennom orkanen i live.

De flyktet til et offentlig bygg som var konstruert i meget solide materialer. En video som ble sent ut på Twitter viser folk som flykter til dette bygget mens det rolige øyet passerer.

Laster Twitter-innhold

Ber om hjelp

Morgerman bruker nå mye tid og krefter på å fortelle folk om situasjonen i de berørte områdene.

– Abaco-øyene har et ekstremt behov for hjelp. Dette er de mest alvorlige skadene jeg har sett siden tyfonen Haiyan i 2013, skriver Josh.

Morgerman på CNN

SIER FOLK TRENGER HJELP: Morgerman blir intervjuet av CNN. Han forteller at det er mange døde som ennå ikke er hentet ut av de ødelagte bygningene på Abaco.

Foto: CNN

Han sier selv at han vurderer å starte en innsamlingsaksjon å for å få bygd opp igjen skolen han først søkte tilflukt i.

Det ser ikke ut til at opplevelsene under Dorian har dempet jaktinstinktet til Morgerman. Orkansesongen har ennå ikke nådd årets topp-punkt, og interessen for ekstremvær er absolutt til stede i hodet til Josh.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt

Nobels fredspris går til en person og to organisasjoner

Prisen deles mellom til Ales Bjaljatski, en aktivist fra Belarus, den russiske organisasjonen Memorial og den ukrainske organisasjonen Senteret for sivile rettigheter.