NRK Meny
Normal

Orkanene tiltar i styrke

Orkanen «Igor» fortsetter å tilta i styrke og er nå en kategori 4-orkan, mens orkanen «Julia» har styrket seg til en kategori 3-orkan, ifølge siste oppdatering fra det nasjonale orkansenteret.

Orkanen "Igor"

Orkanen 'Igor' fotografert over Atlanterhavet tirsdag 14. september.

Foto: NASA

«Igor» er nå klassifisert som en kategori fire-orkan, noe som betyr at den kan forårsake katastrofale ødeleggelser om den treffer land.

Orkanen har nå en vindhastighet på 250 kilometer i timen.

Mellom det øverste skylaget i orkanen og havoverflaten under er det en temperaturforskjell på hele 88 grader celsius.

Les også: Orkanen Igor øker i styrke

«Igor» er den sterkeste atlantiske stormen i 2010 og skaper farlige bølger i Karibien mens den beveger seg nordvest mot Bermuda. Orkanen er nå på det neste høyeste nivået på fem punkts Saffir-Simpson stormskalaen.

Kraftig regnvær i flomrammet Mexico

Og mens «Igor» herjer seg gjennom Atlanterhavet, er den tropiske stormen «Karl» ventet å nå Yucatan-halvøya i Mexico i løpet av onsdagen, melder det amerikanske stormsenteret.

Den tropiske stormen Karl er ventet å skape kraftig regnvær over Yucatan halvøya, Belize og Guatemala og ventes å muligens tilta til en større orkan. Den sørøstlige delen av Mexico sliter med flom.

Les også: En million rammet av flom i Mexico

Nesten én million mennesker har blitt rammet av flommen i Mexico bare denne måneden, og 25 mennesker har mistet livet. Regnet som startet i juli, er ventet å bli verre i løpet av orkansesongen.

– En stormflo er forventet å forårsake flom i kystområdene og bølgene vil være store og ødeleggende, sier National Hurricane Center.

Les også: Slik får orkanene navn

– Vet ikke hvor kraftig «Igor» vil bli

Det er ventet at det vil ta flere dager før Igor når land, men sterke bølger forårsaket av orkanen er ventet å nå Puerto Rico og Jomfruøynene tidlig onsdag og deretter nå Bermuda. Hvorvidt orkanen vil kunne true øygruppene direkte vet en ikke enda.

Meterologer vil ikke forutsi hvor kraftig «Igor» vil være når den når Bermuda.

- Vi vil oppdatere meldingene om «Igor» i løpet av de neste dagene når den nærmer seg land. Det er stor sannsynlighet for at orkanen vil bli en fare for innbyggerne på Bermuda.

En tredje orkan, «Julia», fortsetter å øke i styrke. Klokken 07.30 norsk tid hadde den økt til katogori tre i styrke med en vindhastighet på 205 kilometer i timen. «Julia» er ennå ikke i nærheten av land.

Orkanen Igor

Orkanen 'Igor' er på vei mot Bermuda. Dette bildet er tatt av NASA fra den internasjonale romstasjonen tirsdag 14. september.

Foto: Douglas H. Wheelock / Ap

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt