Sjeldent fenomen: Orkan har truffet USA, og fire andre stormer er på vei

Det er ventet enorme regnmengder på sørkysten av USA. Samtidig er fire andre tropiske stormer under oppseiling.

Orkanen Sally i Pensacola Beach i Florida

Folk evakuerer fra vannmassene i Pensacola Beach i Florida.

Foto: Gerald Herbert / AP / NTB

Orkanen «Sally» har styrket seg til kategori 2.

I 12-tiden norsk tid slo orkanen inn over kysten av Alabama med en vindstyrke på opp mot 47 sekundmeter, ifølge USAs nasjonale orkansenter (NHC).

Sally styrker seg

Innbyggerne i Gulf Shores i Alabama har allerede fått kjenne på kreftene i Sally.

Foto: JOE RAEDLE / AFP

Mye regn i vente

Både i Alabama og Florida ble det alt tirsdag meldt om røffe bølger og stormflo, og det falt opptil 100 millimeter regn. Rundt 75.000 boliger var tirsdag kveld uten strøm i de to delstatene, skriver NTB.

I Pensacola i Florida strømmet vann gjennom gatene og også andre steder ble det meldt om flom. Også Mississippi er i full beredskap.

NHC har varslet nedbørsmengder på opptil 750 millimeter i forbindelse med orkanen og et historisk høyt flomnivå.

– Historisk og livsfarlig flom kan ventes langs deler av den nordlige kysten mot Mexicogolfen, heter det i advarselen fra orkansenteret.

Går tom for navn

Fire andre tropiske stormer er også under oppseiling i Atlanterhavet, et fenomen som bare er registrert en gang tidligere, i september 1971, ifølge NHC.

Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) har i år registrert så mange tropiske stormer i Atlanterhavet, at de er i ferd med å gå tomme for navn.

Samtidig frykter eieren av en alligatorpark i Mississippi at den høye vannstanden kan gjøre det mulig for de 60 dyrene han har i spesielle lukkede dammer, kan rømme.

– Hvis vannstanden stiger nærmere tre meter, så vil alligatorene trolig komme seg ut av dammene sier Tim Parker til nyhetsbyrået AP.

Under den store stormen Katarina i 2005 rømte rundt 250 alligatorer fra den samme dyreparken og ut i Mexicogolfen.

SISTE NYTT

Siste nytt