Seks døde i orkanen Laura

Orkanen Laura traff torsdag morgen land nær Cameron i Louisiana. Utover dagen har orkanen blitt nedgradert fra kategori 4 til 2. En 14 år gammel jente og fem andre har mistet livet.

7sb6c2E_AYE
Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP
Laura førte med seg store materielle skader i Lake Charles. Byen unngikk de store oversømmelsene. Så langt er det ikke rapportert noen dødsfall som følge av orkanen.

Orkanen Laura traff land sørvest i Louisiana, USA, meldte National Hurricane Center torsdag morgen.

«Søk dekning nå!» tvitret NHC, og ba folk i området handle som om en tornado var på vei.

Ifølge USAs nasjonale orkansenter er Laura én av de kraftigste orkanene som noensinne har rammet regionen.

Guvernøren John Bel Edwards i Louisiana har bekreftet at en jente omkom da et fallende tre traff familiens hus nær Leesville. I tillegg skal fem andre mistet livet.

– Skadene er omfattende, men vi vet ikke nøyaktig hvor store så langt, sa han til CNN.

1.500 redningspersonell og 400 båter er på vei til de verst rammede områdene, opplyser han videre. Myndighetene kan så langt ikke ta i bruk helikoptre på grunn av den sterke vinden.

Myndighetene i det lille kystsamfunnet Cameron sa også tidligere torsdag at de ikke får mulighet til å bedømme omfanget av skadene etter orkanen på nåværende tidspunkt.

Ashley Buller, assisterende direktør for sikkerhet og beredskap i Cameron, sa at myndighetene ikke vil klare å komme seg inn i området før fredag eller lørdag, skriver CNN.

Rundt 150 av innbyggerne i Cameron har valgt å ikke evakuere, og heller forsøker å ri av stormen.

Nedgradert til kategori 2

Orkanen traff senere Lake Charles. Noen bygninger har blitt skadet, men det er så langt ingen oversvømmelser i sentrum av byen.

Rundt 100.000 beboere i byen Lake Charles risikerte å få hjemmene sine oversvømt, og det er allerede meldt om over 13.000 strømbrudd i de to rammede delstatene.

Poweroutage.us, som er en nettside som holder oversikt over strømbrudd i USA, melder at nesten 500.000 mennesker nå er uten strøm i delstatene Louisiana og Texas. Tallet har vokst kraftig etter at orkanen traff kysten.

Ifølge New York Times nærmet stormen seg kategori 5 rundt klokken 05:30 norsk tid, men var lenge på kategori 4. Kategori 5 er den høyeste kategorien.

Rundt klokken 11 norsk tid hadde Laura svekket seg og ble nedgradert til en kategori 3-orkan. Senere ble den nedgradert ytterligere til kategori 2. Det er ventet at orkanen vil svekkes enda mer i løpet av dagen og gå over til å bli en tropisk storm.

National Hurricane Center advarer likevel om at den kan føre med seg katastrofal stormflo med enorme og ødeleggende bølger, skriver ABC News.

Vinden nå er på rundt 110 mph, noe som tilsvarer rundt 49 meter per sekund.

Meteorolog Tom Sater sa til CNN tidligere torsdag at stormen allerede var sterkere enn orkanen Katrina, den dyreste naturkatastrofen i USAs historie.

Satelittbilde av orkanen Laura onsdag ettermiddag

Dette satellittbildet er fra rundt klokken syv onsdag, norsk tid.

Foto: Handout / AFP

– Jeg håper dere har evakuert

Den nasjonale direktøren for orkaner ved National Weather Service i USA sa tidligere torsdag i en video-oppdatering på Twitter at det vil være bølger så kraftige at de kan ødelegge bygninger på toppen av stormfloen.

– Dere som ser på i områdene langs Louisiana-kysten, det er for farlig å være ute. Jeg håper dere ikke er der, jeg håper dere har evakuert, men områdene her kommer det til å være utrolig sterk vind, kan bli noen innbyggede tornadoer inni her, definitivt vinder med tropisk storm-styrke og til og med orkan-styrke vind, sa direktør Ken Graham i videoen.

Laster Twitter-innhold

«Ekstremt farlig»

USAs nasjonale orkansenter (NHC) fryktet at stormfloen kunne komme til å koste liv i deler av Texas og Louisiana. Rundt klokken 21 onsdag kveld, norsk tid, meldte NHC at vannivået begynte å stige ved kysten av Louisiana.

The Advocate skrev at delstatsmyndighetene advarer mot at orkanen vil føre til vindstyrker det «ikke er mulig å overleve».

I løpet 24 timer styrket Laura seg 70 prosent, og orkansenteret omtalte den som «ekstremt farlig». Den sugde energi fra det varme vannet i Mexicogolfen og var ventet å være den kraftigste orkanen som har rammet det amerikanske fastlandet så langt i år.

Laura gikk fra å være en kategori én-orkan til en kategori fire-orkan på 15 timer.

Forbereder seg på at orkanen Laura treffer Texas

UROLIG FØR STORMEN: De ytre delene av orkanen Laura begynte å treffe land i Texas onsdag.

Foto: Jon Shapley / AP

Ventet å slå 100 år gammel rekord

Meteorologer og myndigheter fryktet at den ville føre til en voldsom stormflo som kan oversvømme lokalsamfunn langs kysten av Texas og Louisiana. Vannet kan stige så mye som seks meter.

Det er sannsynlig at en over 100 år gammel vannstand-rekord vil bli slått som følge av uværet, skrev CNN. Det er spådd at Calcasieu-elva, som renner gjennom Lake Charles i Louisiana vil nå rundt 4,75 meter.

Den forrige rekorden er rundt 4 meter. Ifølge National Weather Service er over halve byen Lake Charles oversvømmet om vannstanden når det nivået. Lake Charles er den femte største byen i delstaten Louisiana.

– Enorm storm

Guvernørene i Texas og Louisiana var onsdag begge bekymret for at mange ikke hadde tatt advarslene om det voldsomme uværet alvorlig nok. Edwards erklærte unntakstilstand sist helg.

Mer enn en halv million mennesker har blitt bedt om å evakuere.

– I løpet av mine fem år som guvernør tror jeg aldri at jeg har hatt en pressekonferanse der jeg så sterkt har prøvd å få folk til å forstå alvoret, sier Edwards, ifølge The Advocate.

De som ikke har evakuert bes torsdag morgen om å søke dekning, og flere myndighetspersoner advarer nå om at de kan måtte klare seg selv inntil videre, skriver New York Times.

Et lensmannskontor i Louisiana har på Facebook bedt innbyggere som velger å bli værende om å skrive ned informasjon om seg selv og putte det i en plastpose i lomma, i tilfelle de ikke kan nå fram til innbyggerne. «Vi håper at det ikke kommer til dette», skriver lensmannskontoret.

Borgermester Thurman Bartie i byen Port Arthur i Texas advarer innbyggere som velger å ikke evakuere:

– Vit at det kun er dere og Gud, sier Bartie ifølge New York Times.

Texas og Louisiana forbereder seg før orkanen Laura treffer land

Personer går om bord i busser i Port Arthur i Texas. Delstatsmyndighetene har allerede bedt en halv million mennesker om å evakuere før orkanen treffer land.

Foto: Eric Thayer / AFP

Minst 25 døde

En kategori fire-orkan kan erfaringsmessig føre til strømbrudd og ubeboelige områder i flere måneder. Dette kommer på toppen av koronapandemien, noe som fører til ekstra utfordringer knyttet til krisehjelp.

Ifølge CNN har 103.000 amerikanske strømkunder i Texas og Louisiana nå ikke strøm.

Ben Schott, en meteorolog ved National Weather Service, tror Louisianas kyst kommer til å bli rammet sørlig hardt.

– Mange bygninger kommer til å bli jevnet med jorden. Tre i store områder kommer til å falle. Kraftledninger går ned. Hele nabolag kommer til å bli ugjenkjennelige, sier Schott til The Advocate.

Orkanen har allerede forårsaket store ødeleggelser i Haiti og Den dominikanske republikk, der minst 25 personer har mistet livet. Også Cuba ble rammet, uten at noen der har mistet livet.

Over 100 oljeplattformer i Mexicogolfen ble evakuert, og 80 prosent av oljeproduksjonen ble avbrutt.

Laura truer blant annet de store oljeraffineriene i Lake Charles i Lousianna og Beaumont-Port Arthur i Texas.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt